Knedle ziemniaczane z dodatkiem białej mąki już prezentowałam. Z truskawkami również. Dziś tak samo pyszne knedle ziemniaczane, ale z morelami i mąką pełnoziarnistą. Jeśli  jednak użyjesz białej mąki, proporcje wagowe pozostają niezmienione. W oryginale austriackie Marillenknödel mają w składzie zamiast ziemniaków twaróg. Robiłam je również, ale szczerze przyznam, że z dodatkiem ziemniaków są dużo i smaczniejsze i delikatniejsze. Poza tym trzeba się wykazać niezwykłym wyczuciem przy dodawaniu mąki do sera, by knedle nie były po prostu za twarde. Są też niekomfortowe do formowania. Eksperymenty eksperymentami, ale ziemniaczane są  najsmaczniejsze i te właśnie polecam. Dodatek mąki pełnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodał im tylko charakteru. Uważam, iż to idealna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci.

Składniki na 15 knedli:

  • 70 dkg ziemniaków
  • 230 g mąki (pełnoziarnistej lub białej)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 15 małych, dojrzałych moreli
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
  • masło i bułka tarta

Wykonanie:                 

  • Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę.
  • Z ziemniaków, mąki, jajka i oleju zagnieść zwięzłe, nielepiące się ciasto. Podzielić na 3 części i uformować wałeczki. Podzielić na równej wielkości kawałki, następnie formować placuszki, na które nakładać po 1 moreli, łyżeczkę cukru i odrobinę cynamonu. Morele dokładnie oblepić ciastem. Odkładać na omączony blat.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wrzucać na wrzącą wodę, gdy wypłyną gotować jeszcze około 5 minut, najlepiej pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową. Polać stopionym masłem z bułką tartą. Można dodatkowo posypać cukrem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *