Upały dają się we znaki. W takie gorące dni najchętniej jemy zimne desery, w tym oczywiście lody. Moja maszynka do lodów pracuje na pełnych obrotach. Dziś przepis na pyszne lody, niestety dużo bardziej kaloryczne (bo z użyciem śmietanki kremówki 32 %) o egzotycznym smaku mango. Bardzo delikatne w smaku i mocno kremowe. Polecam!

Składniki:

  • 1 owoc mango (u mnie 250 g purée)
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

Wykonanie:

  • Mango obrać. Oddzielony miąższ, przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendować na gładką masę.
  • Połączyć purée z mango ze śmietanką, sokiem z limonki i likierem. Przed umieszczeniem masy w maszynce do lodów mocno schłodzić. Najlepiej do produkcji lodów użyć produktów, które noc spędziły w lodówce, wtedy przygotowaną masę od razu możemy wlać do maszynki. Dalej postępować wg instrukcji.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *