Cukini ciąg dalszy. Ta sałatka ze smażonej cukini może być smakowitym dodatkiem do dania obiadowego, jak też stanowić zupełnie odrębny posiłek. Nie jest to danie zbyt dietetyczne, bo smażone, ale na pewno bardzo smaczne. Dodatek orzeszków piniowych i skórki cytrynowej w ciekawy sposób podkreśla smak sałatki cukiniowej.
składniki na 2 porcje:
2 cukinie - zielona i żółta
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 łyżki skórki z cytryny i sok z cytryny
Wykonanie:
- Orzeszki piniowe lekko zbrązowić na patelni bez tłuszczu. Dwie cukinie umyć i pokroić w 1 cm plastry.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć cukinię z obydwu stron, aż zmięknie i lekko się zrumieni
- Wyłożyć na talerze, posolić, dodać pieprz, startą skórke z cytryny i skropić sokiem z cytryny
3 komentarzy
Smaczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie,spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńChetnie bym Cie poczestowala!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!