czwartek, 25 lipca 2013

Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami


Genialny torcik na letnie upały. Lekko, zdrowo i pysznie. Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudziła mój zachwyt już w deserze, który robiłam wcześniej. Przepis znajduje się tutaj: klik. Mały dodatek żelatyny sprawił, że deser zamienił się w torcik. Bardzo polecam zamiast śmietany kremówki użyć śmietanki kokosowej. Zamiana ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder, nie wspominając już o smaku.
Upiekłam go w foremce o przekroju 20 cm.


Składniki na spód :
7 sucharków pełnoziarnistych -70 g
2 łyżki wiórkow kokosowych
50 g masła
 Składniki na masę :
500 g jogurtu greckiego
250 g śmietanki kokosowej
4 łyżki cukru pudru (miodu lub stewii)
6 płatków żelatyny (10 g)
Dodatkowo :

1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)
250 g jagód (lub borówki amerykańskiej)

Wykonanie:
  • Sucharki, wiórki kokosowe i masło (może być prosto z lodówki-twarde) wrzucić do kielicha blendera i rozdrobnić. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  • Rozpuścić żelatynę wg zaleceń na opakowaniu. Zrobiłam to dosłownie w trzech łyżkach wody.
  • Śmietankę kokosową ubić w misie miksera. Nie ubije się na sztywno jak kremówka, ale lekko się napowietrzy i wzburzy. Cały czas ubijając dodajemy porcjami jogurt grecki i cukier.
Ubicie śmietanki kokosowej w dużej mierze zależy od rodzaju mleka kokosowego jakie zakupimy. Najlepiej wybrać takie z dużą zawartością ekstraktu z kokosa. Jedyne co możemy zrobić, to uważać przy zbieraniu śmietanki z mleka kokosowego, by nie zmieszać jej z wodą z puszki. Wtedy mamy większą gwarancję, że dobrze się ubije i będzie mocno puszysta.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać i dopiero potem połączyć, małymi porcjami z masą jogurtową. Wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki.
Gdy masa już zacznie tężeć (pilnowałam tego momentu) wyłożyć pierwszą warstwę jagód, lekko je wciskając w masę.
  • Przygotowujemy galaretkę owocową. Wystudzić do momentu, aż zacznie się ścinać.
  • Gdy masa jogurtowa częściowo już skrzepnie wylać połowę galaretki i wyłożyć resztę jagód, a jagody wystające ponad galaretkę, przy pomocy pędzelka posmarowałam resztką galaretki.
  • Na całą noc wstawić do lodówki, by następnego dnia delektować się przepysznym torcikiem. Życzę smacznego!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!