Genialny torcik na letnie upały. Lekko, zdrowo i pysznie. Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudziła mój zachwyt już w deserze, który robiłam wcześniej. Przepis znajduje się tutaj: klik. Mały dodatek żelatyny sprawił, że deser zamienił się w torcik. Bardzo polecam zamiast śmietany kremówki użyć śmietanki kokosowej. Zamiana ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder, nie wspominając już o smaku.
Upiekłam go w foremce o przekroju 20 cm.
7 sucharków pełnoziarnistych -70 g
2 łyżki wiórkow kokosowych
50 g masła
Składniki na masę :
500 g jogurtu greckiego
250 g śmietanki kokosowej
4 łyżki cukru pudru (miodu lub stewii)
6 płatków żelatyny (10 g)
Dodatkowo :
1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)
250 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
Wykonanie:
- Sucharki, wiórki kokosowe i masło (może być prosto z lodówki-twarde) wrzucić do kielicha blendera i rozdrobnić. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki, żeby stężała.
- Rozpuścić żelatynę wg zaleceń na opakowaniu. Zrobiłam to dosłownie w trzech łyżkach wody.
- Śmietankę kokosową ubić w misie miksera. Nie ubije się na sztywno jak kremówka, ale lekko się napowietrzy i wzburzy. Cały czas ubijając dodajemy porcjami jogurt grecki i cukier.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać i dopiero potem połączyć, małymi porcjami z masą jogurtową. Wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki.
- Przygotowujemy galaretkę owocową. Wystudzić do momentu, aż zacznie się ścinać.
- Gdy masa jogurtowa częściowo już skrzepnie wylać połowę galaretki i wyłożyć resztę jagód, a jagody wystające ponad galaretkę, przy pomocy pędzelka posmarowałam resztką galaretki.
- Na całą noc wstawić do lodówki, by następnego dnia delektować się przepysznym torcikiem. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!