Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami

Genialny torcik na letnie upały. Lekko, zdrowo i pysznie. Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudziła mój zachwyt już w deserze, który robiłam wcześniej. Mały dodatek żelatyny sprawił, że deser zamienił się w torcik. Bardzo polecam, zamiast śmietany kremówki użyć śmietanki kokosowej. Zamiana ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder, nie wspominając już o smaku. Upiekłam go w foremce o przekroju 20 cm.

Składniki na spód:

  • 7 sucharków pełnoziarnistych -70 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g masła

Składniki na masę:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 łyżki cukru pudru (miodu lub stewii)
  • 6 płatków żelatyny (10 g)

Dodatkowo:

  • 1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)
  • 250 g jagód (lub borówki amerykańskiej)

Wykonanie:

  • Sucharki, wiórki kokosowe i masło (może być prosto z lodówki — twarde) wrzucić do kielicha blendera i rozdrobnić. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  • Rozpuścić żelatynę wg zaleceń na opakowaniu. Zrobiłam to dosłownie w trzech łyżkach wody.
  • Śmietankę kokosową ubić w misie miksera. Nie ubije się na sztywno jak kremówka, ale lekko się napowietrzy i wzburzy. Cały czas ubijając, dodajemy porcjami jogurt grecki i cukier.
  • Ubicie śmietanki kokosowej w dużej mierze zależy od rodzaju mleka kokosowego, jakie zakupimy. Najlepiej wybrać takie z dużą zawartością ekstraktu z kokosa. Jedyne co możemy zrobić, to uważać przy zbieraniu śmietanki z mleka kokosowego, by nie zmieszać jej z wodą z puszki. Wtedy mamy większą gwarancję, że dobrze się ubije i będzie mocno puszysta.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać i dopiero potem połączyć, małymi porcjami z masą jogurtową. Wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki.

Gdy masa już zacznie tężeć (pilnowałam tego momentu) wyłożyć pierwszą warstwę jagód, lekko je wciskając w masę.

  • Przygotowujemy galaretkę owocową. Wystudzić do momentu, aż zacznie się ścinać.
  • Gdy masa jogurtowa częściowo już skrzepnie wylać połowę galaretki i wyłożyć resztę jagód, a jagody wystające ponad galaretkę, przy pomocy pędzelka posmarowałam resztką galaretki.
  • Na całą noc wstawić do lodówki, by następnego dnia delektować się przepysznym torcikiem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *