Ulubiona zapiekanka z cukinii, pomidorów i gnocchi

Sezon cukiniowy uważam za otwarty. Inauguracja zbiorów cukiniowych już za nami, a pierwsze wyczekiwane okazy zjedliśmy w sałatce na surowo. Była już cukinia grillowana. Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów — to nasz domowy hit na lato od wielu już lat.

Smakowitości dodają jej świeże zioła: oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka, jaka jadłam. Bardzo polecam!

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 cukinie zielone
  • 2-3 pomidory
  • 400-500 g gnocchi (u mnie kupne)
  • 80-100 g żółtego topliwego sera np.gouda lub parmezan
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek oregano (może być suszony)
  • gałązka majeranku (może być suszony)
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól

Wykonanie:

  • Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni kilka minut, aby odrobinę zmiękła.
  • Kluseczki ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
  • Przygotować sos beszamelowy. Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i czosnek zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać 1 łyżkę mąki. Wymieszać dokładnie. Dolewać zimne mleko cały czas mieszając sos  rózgą. Zagotować. Dodać przyprawy — sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekane zioła.
  • Na dno naczynia do zapiekanek wyłożyć podduszoną cukinię. Posolić. Na cukinię wyłożyć kluseczki gnocchi. Na kluseczkach poukładać pokrojone w grube plastry pomidory. Całość zalać przygotowanym sosem. Na końcu posypać startym żółtym serem lub parmezanem
  • Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 200 ° C.
  • Zapiekać około 20-30 minut, gdy ser się zrumieni, zapiekanka jest gotowa.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *