Wegetariańska zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem

Powracam do zupy z kalarepki, ponieważ przyszedł czas na kalarepkowe zbiory w moim ogródku. Smak kalarepki wyhodowanej we własnym ogrodzie  jest nieporównywalny z tą kupną. Jest tak delikatna, krucha, wręcz maślano-aksamitna. Dlatego towarzyszy jej równie delikatny koperek, a żeby nie była zbyt nudna w smaku, dodałam czerwony pieprz. Spróbujcie zresztą sami jakie to smaczne.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 kalarepki ok. 450-500 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • czerwony pieprz z moździerza
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  • Dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę kalarepkę.
  • Podsmażyć chwilę wszystko razem.
  • Zalać bulionem i gotować około 15 minut. Bulionu wlewam tyle, by z leciutkim nadmiarem przykrył kalarepkę. Ma wtedy idealną kremową konsystencję po zmiksowaniu. Tak młodziutka kalarepka jest  bardzo szybko miękka.
  • Całość zblendować. Na koniec dorzucić posiekany koperek, ewentualnie dosolić.
  • Na talerzu posypać utłuczonym w moździerzu czerwonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *