Błyskawiczna tarta z morelami i marcepanem

Gratka dla łasuchów. Bez mieszania, ucierania, odważania pyszne „co nieco”do kawy. Chrupiące ciasto francuskie, soczysty marcepan i morele. Połączenie smaków idealne. Zniewalająca, pachnąca i błyskawiczna tarta. Zjecie ją, zanim zdąży wystygnąć. Pychota!

Składniki:

  • ciasto francuskie z rolki (kwadrat o boku 25 cm) około 150-180 g lub mrożone płaty
  • 400 g moreli
  • 80 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g konfitury morelowej – 2 łyżki

Wykonanie:

  • Piekarnik nastawić na 200 ° C. Gdy dysponujemy mrożonymi płatami, rozłożyć je na blacie by się rozmroziły. Następnie poskładać tak, by brzegi  zachodziły jeden na drugi, docisnąć by się dobrze zlepiły i delikatnie wywałkować na omączonym blacie kwadrat o boku 25 cm.
  • Przygotować morele. Przekroić na pół i usunąć pestki. 
  • Dysponowałam świeżym ciastem francuskim z rolki, odcięłam więc tylko kwadrat o boku 25 cm. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pośrodku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 20 cm np. talerzykiem. Na zaznaczonym okręgu ułożyć poszarpany na małe kawałeczki marcepan. Na marcepanie dookoła ułożyć połówki moreli. Wypełnić nimi cały okrąg.
  • Brzegi ciasta zawinąć luźno na morele tworząc owalny kształt. Brzegi  posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec 25 minut na dolnej szynie piekarnika. Podgrzać w malutkim garnuszku konfiturę i zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować nią morele tworząc glazurę. Moją tartę za długo przetrzymałam w piekarniku. Trzymaj się 25 minut, a morele nie będą wtedy tak pomarszczone jak moje.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *