Czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią? Zaskoczeni? Właśnie tak uniwersalna jest cukinia. Sprawdziła się nawet w cieście, a właściwie to chyba raczej w babce. Za babkami nie przepadam, ale ta cukiniowa jest super.

Przyznam szczerze, że ciasto z cukinią robiłam pierwszy raz i nie spodziewałam się, że może tak smakować. Jest mięsiste i bardzo wilgotne, ale nie ciężkie, a dodatek mielonych orzechów i czekolady nadają mu świetny smak.
Zresztą, przekonajcie się sami.

Mielone orzechy można zastąpić mielonym migdałami, będzie tak samo smacznie. Ten zaskakujący przepis kończy tegoroczne cukiniowe receptury. Cukinia dalej będzie u mnie gościć, ale tylko w kuchni i na stole, bo na blogu ustępuje miejsca innym sezonowym warzywom. Zapraszam do przepisu.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 1 zielona cukinia (startej około 350 g)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub mielonych migdałów
  • 3 jajka M
  • 150 ml oleju
  • 250 g cukru
  • 60-100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:

  • Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Połączyć z olejem i z mąką wymieszaną z cukinią.
  • Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
  • Keksówkę natłuścić olejem i wysypać mąką krupczatką, wypełnić przygotowaną masą.
  • Piec w temperaturze 180 ° C 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić jeszcze około 10 minut w foremce, następnie ciasto wyjąć i studzić na kratce.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady z dodatkiem śmietany kremówki i tak przygotowaną czekoladową glazurą posmarować wystudzone ciasto. Życzę smacznego!

Jedna porcja zawiera (całość 10 porcji): 9 g białka, 28 g tłuszczu, 57 g węglowodanów.

Przepis pochodzi z „Für jeden Tag”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *