Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym

Knedle ze śliwkami  wpisane są w tradycję polskiej kuchni. Potrawa ta jest również bardzo popularna w Niemczech (skąd zresztą pochodzi) oraz Austrii. Nie znam nikogo, kto ich by nie lubił. Właśnie te ze śliwkami są najsmaczniejsze. Moja rodzinka je uwielbia. Ja lubię je i jeść i robić. Zrobiłam je z mąki orkiszowej 630, ale ten sam efekt uzyskasz, używając zwykłej mąki pszennej. Tym razem mała modyfikacja, zamiast bułki tartej z masłem do polania proponuję masełko makowe.

Chrupiący słodki mak z nutą cynamonu na pewno i Tobie posmakuje. To jest pyszne! Koniecznie spróbuj!

Składniki na ciasto – 18 knedli:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 18 śliwek

Masełko makowe:

  • 2 łyżki zmielonego maku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru — użyłam brązowego

Wykonanie:

  • Śliwki umyć, wypestkować, ale nacinając śliwkę tylko do połowy.
  • Ziemniaki ugotować. Rozgnieść w prasce do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, łyżkę oleju i wyrobić gładkie ciasto. W knedlach, by były smaczne i mięciutkie ważny jest stosunek mąki do ziemniaków i wynosi 1:3. Przeciśnięte ziemniaki w misce podzielić na 3 części. Jedną część odjąć i to miejsce wypełnić mąką. Dodatkowo dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę oleju. Sprawi to, iż ciasto jest gładkie i plastyczne. Z ciasta uformować wałek, odcinać równe kawałki, rozpłaszczać i wkładać po 1 śliwce, w nacięcie śliwki pół łyżeczki cukru i ciut cynamonu. Zlepiać i formować kulki. Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce możesz wypełnić kawałkiem marcepanu. Knedle nabiorą wtedy niezwykłego smaku i charakteru.
  • Zagotować wodę z dodatkiem soli. Knedle wkładać do wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu pod przykrywką, żeby śliwki nie pozostały w środku surowe. Przed wyłowieniem wszystkich knedli, najlepiej jedną kluskę wyłowić, przepołowić i sprawdzić, czy śliwka jest miękka. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • W małym rondelku spienić masło i lekko zbrązowić. Dodać zmielony mak i cukier. Ważne jest, by mak był dobrej jakości. Możesz sam go zmielić w młynku do kawy, lub kupić gotowy zmielony, specjalny do wypieków.
  • Polać knedle przygotowanym masłem makowym i zaraz podawać. Gdy nie lubisz maku, użyj tradycyjnie masła z bułką tartą.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *