czwartek, 15 sierpnia 2013

Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie


W tym roku, dzięki wyjątkowej operacji słonecznej owoce są niezwykle smaczne, niewiarygodnie słodkie i aromatyczne. Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw, bo lato jest takie krótkie.
Kupiłam dziś koszyczek pięknych, soczystych, pachnących śliwek. Pierwszą część przeznaczyłam na długo już oczekiwany placek ze śliwkami, druga część zostanie spożytkowana na knedle. To ciasto nie może nie smakować, jest tak bardzo owocowe i pyszne. Śliwki w tym cieście w towarzystwie gruszek i wody różanej smakują nadzwyczaj delikatnie.
A druga opcja (gdy nie jesteście w posiadaniu wody różanej) dodatku gruszek i soku z bzu czarnego jest równie harmonijna. Ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku 23 cm. Nada się również okrągła forma o średnicy 30 cm. Bardzo polecam ten smakowity placek śliwkowy i zapraszam do przepisu!



Składniki na ciasto :
250 g masła
350 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania kratki)
100 ml zimnej wody
Składniki na nadzienie :
1 kg śliwek węgierek
3 dojrzałe gruszki
100 g cukru
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml wody + 1,5 łyżki wody różanej lub 200 ml soku z czarnego bzu

Wykonanie:
  • Masło pokrojone w mniejsze kawałeczki wymieszać w misie robota z mąką, solą, cukrem i 100 ml bardzo zimnej wody. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  • Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na cienkie szpalty. Wrzucić do rondla z wodą różaną pokrojone śliwki z gruszkami, dosypać cukier. Zagotować i pozostawić na ogniu około 5 minut, aż zmiękną, ale się nie rozgotują. Część wody (odlanej wcześniej) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotującej się masy owocowej. Wymieszać, aż masa ładnie się zagęści.
  • Piekarnik nastawić na 180 ° C. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 rozwałkować na omączonym blacie i wyłożyć do natłuszczonej foremki, następnie uformować dookoła formy wysoki rant. Wyłożyć masę owocową. Z pozostałego ciasta wyciąć radełkiem 2-cm nie za grube paski i ułożyć na owocach w formie kratki.
  • Przy pomocy pędzelka posmarować ułożoną kratkę żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec 45 minut.
Życzę smacznego!

1 porcja (całość 12 sztuk) to: 43 g węglowodanów, 4 g białka, 12 g tłuszczu
Przepis pochodzi z "Meine Familie & Ich".

10 komentarzy

  1. bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno do wykorzystania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sie ciesze Olu i zycze smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nic tego lata ze śliwkami nie zrobiłam! Pyszne musi być to ciacho, w dodatku jestem pod wrażeniem tak równiutkiej kratki na wierzchu, mi zawsze się przerywa albo wychodzi krzywo heh ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt,jest pyszne,musze nieskromnie przyznac.A kratke tez taka zrobisz,ja robilam pierwszy raz!To kwestia odpowiedniego ciasta i radelka.

    OdpowiedzUsuń
  5. a po co ten cukier do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to ciasto,zeby bylo slodkie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Suuper przepis. Chyba zaraz upieke. Mam bardzo duzo sliwek. Mozna ciasto zostawić na noc do lodówki ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pewnie mozna,ale mysle,ze w temperaturze pokojowej bedzie jednak smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis bardzo fajny, ale nie wiem jak przygotować wodę różaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam kupnej wody różanej - dostępna w dobrych delikatesach lub na stoiskach z arabskimi lub tureckim specjałami:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!