Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglaną

Mięso mielone doskonale komponuje się z delikatnym smakiem bakłażana. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub będzie świetną kolacją. Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi, że nadzienie mięsne będzie mięciutkie i delikatne.

Bardzo proste i naprawdę szybkie danie do przygotowania. Jeśli planujesz je przygotować, ugotuj na śniadanie większą porcję kaszy jaglanej, a uporasz się z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopełni smak faszerowanego bakłażana. Jeśli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki mięty, szykuje się prawdziwa uczta. Zatem do dzieła. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego (dowolnego, ulubionego)            
  • 1 pomidor                                     
  • 1 cebula                                              
  • 2 ząbki czosnku                                
  • 1 jajko                                                
  • kilka gałązek tymianku, oregano lub rozmarynu  
  • niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • parmezan lub grana padano

Składniki na sos jogurtowy:

  • 200-250 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • posiekana mięta — opcjonalnie

Wykonanie:

  • Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru wody
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać czosnek
  • Mięso mielone wymieszać z podduszoną cebulą i czosnkiem. Mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (tylko twarda część, bez pestek i wody) jak również upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana
  • Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
  • Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, dodać miód i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny bio. Świetnym dodatkiem smakowym jest mięta. Listki mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem 
  • Bakłażana podawać z sosem jogurtowym

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *