wtorek, 10 września 2013

Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglaną



Mięso mielone doskonale komponuje się z delikatnym smakiem bakłażana. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub będzie świetną kolacją. Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi, że nadzienie mięsne będzie mięciutkie i delikatne. Bardzo proste i naprawdę szybkie danie do przygotowania. Jeśli planujesz je przygotować, ugotuj na śniadanie większą porcję kaszy jaglanej, a uporasz się z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopełni smak faszerowanego bakłażana. Jeśli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki mięty, szykuje się prawdziwa uczta. Zatem do dzieła.

Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 porcje :
2 bakłażany
250 g mięsa mielonego ( dowolnego, ulubionego)            
1 pomidor                                     
1cebula                                               2 ząbki czosnku                                 1 jajko                                                 kilka gałązek tymianku, oregano lub rozmarynu  
niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
oliwa, sól, pieprz
parmezan lub grana padano
Składniki na sos jogurtowy :
200-250 g jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
skórka starta z 1/2 cytryny
posiekana mięta - opcjonalnie

Wykonanie:
  • Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru wody
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać czosnek
  • Mięso mielone wymieszać z podduszoną cebulą i czosnkiem. Mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (tylko twarda część, bez pestek i wody) jak również upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana
  • Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
  • Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, dodać miód i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny bio. Świetnym dodatkiem smakowym jest mięta. Listki mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem 
  • Bakłażana podawać z sosem jogurtowym
                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !

5 komentarzy

  1. ale kaszę jaglana dać surową tzn. nieugutowaną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie,nie kasze wczesniej ugotowana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie dostałam w pobliskim sklepie bakłażanów, dlatego zamieniłam je na paprykę. Tak czy siak farsz był przepyszny, jak cała potrawa. Następnym razem spróbuję z bakłażanem. Serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mięso należy wcześniej podsmażyć, czy też dodajemy surowe .?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie podsmażamy mięsa, tylko cebulkę jak do mielonych:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!