Zapraszam do przepisu.
Składniki na 2 porcje :
2 bakłażany
250 g mięsa mielonego ( dowolnego, ulubionego)
1 pomidor
1cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko kilka gałązek tymianku, oregano lub rozmarynu
niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
parmezan lub grana padano
Składniki na sos jogurtowy :
200-250 g jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka musztardy
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
skórka starta z 1/2 cytryny
posiekana mięta - opcjonalnie
Wykonanie:
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru wody
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać czosnek
- Mięso mielone wymieszać z podduszoną cebulą i czosnkiem. Mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (tylko twarda część, bez pestek i wody) jak również upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana
- Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
- Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, dodać miód i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny bio. Świetnym dodatkiem smakowym jest mięta. Listki mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem
- Bakłażana podawać z sosem jogurtowym
5 komentarzy
ale kaszę jaglana dać surową tzn. nieugutowaną?
OdpowiedzUsuńNie,nie kasze wczesniej ugotowana.
OdpowiedzUsuńNiestety nie dostałam w pobliskim sklepie bakłażanów, dlatego zamieniłam je na paprykę. Tak czy siak farsz był przepyszny, jak cała potrawa. Następnym razem spróbuję z bakłażanem. Serdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuńCzy mięso należy wcześniej podsmażyć, czy też dodajemy surowe .?
OdpowiedzUsuńNie, nie podsmażamy mięsa, tylko cebulkę jak do mielonych:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!