Jak co roku jednorazowo muszę zagospodarować większą ilśćc buraków i jak co roku robię po prostu buraczki ćwikłowe z chrzanem. Świetny dodatek do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. Poza tym jest to super ekonomiczne rozwiązanie.
Całą zimę sięgam po gotową, pyszną, domową ćwikłę. Ostatnie słoiczki zjadamy na Wielkanoc.
Skladniki na 6 słoików a`450 ml:
2 kg buraków
50 dkg chrzanu (u mnie 2,5 małych słoiczków )
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 i 1/2 płaskie łyżki cukru
2 łyżeczki kminku (można ewentualnie popminąć)
Wykonanie:
- Buraki umyć. Ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Dodać chrzan ze słoiczków, ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przyprawy są dobrane idealnie, możecie dodawać w ciemno. Ćwikła jest przepyszna.
- Przygotowac 6 słoików, napełnić ściśle tzn., żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Dno gara wyłożyć podwójnie złożonym papierowym ręcznikiem, a słoiki ustawić tak, by się wzajemnie nie dotykały.
- Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Smacznego !
6 komentarzy
Zrobiłam dokładnie jak w przepisie i było warto, dałam sprawdzony chrzan firmy Polonaise i oczywiście nakładałam buraczki do wyparzonych wcześniej w piekarniku słoiczków. Pychota!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to,ze przetwory sie udaly i ze smakowalo.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńna 10 kg burakow ile słoików chrzanu?????
OdpowiedzUsuńNa dość ostrą ćwikłę na 2 kg buraków dałam 500 g chrzanu, to na 10 kg wychodzi 2,5 kg tartego chrzanu. Ilość słoiczków zależy od pojemności - 200 g to 13 sztuk:)
UsuńWitam , chcialam zapytac czy te 2kg burakow to waga przed czy po obraniu?
OdpowiedzUsuńPrzed obraniem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!