Buraki ćwikłowe z chrzanem – zimowe zapasy

Jak co roku jednorazowo muszę zagospodarować większą ilość buraków i jak co roku robię po prostu buraczki ćwikłowe z chrzanem. Świetny dodatek do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. Poza tym jest to super ekonomiczne rozwiązanie. Całą zimę sięgam po gotową, pyszną, domową ćwikłę. Ostatnie słoiczki zjadamy na Wielkanoc.

Składniki na 6 słoików a`450 ml:

  • 2 kg buraków
  • 50 dkg chrzanu (u mnie 2,5 małych słoiczków)
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kminku (można ewentualnie pominąć)

Wykonanie:

  • Buraki umyć. Ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  • Dodać chrzan ze słoiczków, ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przyprawy są dobrane idealnie, możecie dodawać w ciemno. Ćwikła jest przepyszna.
  • Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn., żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Dno gara wyłożyć podwójnie złożonym papierowym ręcznikiem, a słoiki ustawić tak, by się wzajemnie nie dotykały.
  • Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *