Uniwersalna dynia świetnie nadaje się również jako dodatek do wypieku chleba, bułek i ciast. Właśnie upiekłam z jej dodatkiem przepyszny chlebek, a właściwie chałkę, bo mój „chlebek” jest spleciony tak jak chałka i ma podobnie mięciutki i delikatny miąższ. Smak ma niezwykle wykwintny, ponieważ dyni towarzyszy smak anyżku, miodu i skórki cytrynowej, choć może nie wszystkich zachwyci. Chlebek najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, także idealny na śniadanie z dżemem. Przepyszny również z samym masłem.

Składniki na 2 chlebki:

  • 250 g miąższu dyniowego pokrojonego w kostkę (użyłam dyni Hokkaido)
  • 1 łyżeczka nasion anyżku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 500 g mąki (typ 550) + na podsypkę
  • 250-300 g ciepłej wody
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania
  • 2 łyżki pestek dyni i słonecznika

Wykonanie:

  • Dynię ugotować na parze do miękkości około 15 minut i zaraz odsączyć.
  • Purée dyniowe rozgnieść widelcem, dodać anyż i miód.
  • Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać drożdże i purée z dyni, wymieszać. Dodać tyle wody, by otrzymać bardzo miękkie ciasto. Dodatek wody uzależniony jest od konsystencji dyni. Dodałam tylko 250 g wody. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyrzucić na omączony blat i podzielić na 2 porcje. Uformować jak chałkę tzn. z 3-ch części splatając warkocz, lub zwinąć rulon z 2 kawałków.
  • Uformowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Chałki powinny podwoić objętość.
  • Wyrośnięte chlebki posmarować mlekiem i posypać pestkami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200° C i piec 30-35 minut. Studzić na kratce.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *