Znacie crumble? To doskonały i bardzo szybki sposób na pyszny, gorący deser, a jednocześnie na zagospodarowanie owoców. Małe kokilki pełne soczystych owoców, otulone pierzynką okruchów chrupiącego ciasta i wyglądem i smakiem oczarują każdego. A clou wszystkiego to czas, bo całość serwujemy w ciągu 30 minut.
Ta pyszna kruszonka, której głównym składnikiem są owoce pochodzi z Anglii. Wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pigwy świetnie się tu sprawdzą.
Składniki na 4 małe naczyńka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
1 jabłko
150-200 g jeżyn
50 g marcepanu
Wykonanie:
- Całość można również przygotować w jednej, średniej formie. Jednak uważam, że małe foremki są nie tylko urocze, ale jest to bardziej estetyczny i praktyczny sposób podania crumble.
- Z mąki, cukru i masła pokrojonego w małe kawałki zagnieść szybko kruszonkę. Trzeba zrobić to w miarę sprawnie, by masło się nie rozpuściło, bo wtedy okruszki stracą kruchą strukturę i nie będą już chrupkie
- Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie szpalty. Wyłożyć na dno kokilek
- Rozkruszyć na nie marcepan, a następnie wyłożyć warstwę jeżyn
- Kruszonkę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do żaroodpornych naczyniek
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 20 minut, do momentu kiedy kruszonka się zrumieni, a owoce będą bulgotać
- Podawać gorące, choć zimne są równie pyszne.
SMACZNEGO !
3 komentarzy
jesienny deser, mój ulubiony! :)
OdpowiedzUsuńNo moja droga, super apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziekuje za mile slowa!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!