sobota, 14 września 2013

Dżem jeżynowy z tymiankiem i niezwykłe właściwości prozdrowotne jeżyn


Dżem to najprostszy sposób przetworzenia owoców. Jako, że jeżyna jest wyjątkowo smacznym owocem warto przygotować z niej przetwory, by zimą delektować się jej niepowtarzalnym smakiem i czerpać jak najwięcej korzyści dla własnego zdrowia.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE JEŻYNY :
  • Właśnie ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyna została umieszczoną na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. A oto główne zalety jeżyn:
  • odgrywają ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej właśnie dzięki zawartości imponującej ilości antyoksydantów: antocyjanów, kwasu elagowego i kwasów fenolowych
  • wspomagają pracę układu krążenia dzięki zawartości 3-ch substancji anocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce
  • witaminy C, która zwiększa odporność komórek. 100 g jeżyn ma jej 21 mg
  • błonnika, jedna szklanka jeżyn pokrywa 30 % dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tluszczów
  • dzięki witaminie C i E zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej, a zmniejszając kruchość naczyń włosowatych poprawia ukrwienie oka poprawiając jakość widzenia
  • mają wpływ na zdrowe kości dzięki zawartej w jeżynach witaminie K, która pełni ważną rolę w powstawanie właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej)
  • dzięki zawartości fitoestrogenów, które działają jak żeńskie hormony, łagodzą objawy PMS i menopauzy
  • regulują poziom cukru we krwi. Mając niski indeks glikemiczny IG=25 jeżyna może być skutecznym lekiem antycukrzycowym, dzięki alfa-amylazie i alfa-glukozydazie, które hamują działanie enzymów przemiany węglowodanowej
  • ponieważ jeżyny są bogatym źródłem pektyn i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika, który daje na długo uczucie sytości są doskonałe w diecie odchudzającej, a 100 g owoców to tylko 43 kcal
  • jeżyny mogą spowolnić proces starzenia się skóry
  • jeżyna posiada najwięcej witaminy E (witaminy młodości) ze wszystkich owoców jagodowych, a ta chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspiesza syntezę kolagenu.
  • ponadto ma działanie bakteriobójcze, antybiotyczne, przeciwgorączkowe, wzmacniające i uspokajające.
Mam nadzieję, że ta długa lista zalet zachęciła Cię do sięgnięcia po te zdrowe owoce.

Słoiczki dżemu jeżynowego z tymiankiem zajmują niemało miejsca w mojej spiżarni. Dostęp do jeżyn mam ułatwiony, posadziłam po prostu jeżynę w ogrodzie. Rodzi niestrudzenie już od 13 lat.
Polecam zatem dżem jeżynowy z tymiankiem. Dodatek tymianku uszlachetnia i wzbogaca smak jeżyn. Dżem jest naprawdę pyszny. Spróbuj sam.

Składniki:
1,5 kg jeżyn
0,5 kg cukru
1 cytryna
kilka gałązek tymianku cytrynowego

Wykonanie:
  • Dżemu z pestkami nie polecam. Od pestek można się w łatwy sposób uwolnić, przy pomocy sitka lub specjalnego przecieraka do owoców. Ja jestem w posiadaniu cudownej, przystawki do Kitchena, która odziela miąższ jeżyn od pestek. Korzystam z niej przy przeróbce większej ilości jeżyn.
  • Przebrane, umyte owoce odzielić od szypułek, jeżyny umieścić w garnku i podgrzewać, aż puszczą sok. Gotować kilka minut, aż zmiękną, następnie przetrzeć przez sito.
  • Pulpę owocową bez pestek umieścić w szerokim rondlu, zasypać cukrem, dodać tymianek związany nitką i gotować na małym ogniu do pożądanej konsystencji. 
  • Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Tymianek oddał aromat, wiec pozbywamy się go.
  • Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki i zakręcić wieczka.
  • Pasteryzować 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 120 ° C  minut (gorące słoiczki wstawić do gorącego piekarnika!) lub w kąpieli wodnej.
                                                                   NA ZDROWIE!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!