WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE JEŻYNY :
- Właśnie ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyna została umieszczoną na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. A oto główne zalety jeżyn:
- odgrywają ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej właśnie dzięki zawartości imponującej ilości antyoksydantów: antocyjanów, kwasu elagowego i kwasów fenolowych
- wspomagają pracę układu krążenia dzięki zawartości 3-ch substancji anocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce
- witaminy C, która zwiększa odporność komórek. 100 g jeżyn ma jej 21 mg
- błonnika, jedna szklanka jeżyn pokrywa 30 % dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tluszczów
- dzięki witaminie C i E zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej, a zmniejszając kruchość naczyń włosowatych poprawia ukrwienie oka poprawiając jakość widzenia
- mają wpływ na zdrowe kości dzięki zawartej w jeżynach witaminie K, która pełni ważną rolę w powstawanie właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej)
- dzięki zawartości fitoestrogenów, które działają jak żeńskie hormony, łagodzą objawy PMS i menopauzy
- regulują poziom cukru we krwi. Mając niski indeks glikemiczny IG=25 jeżyna może być skutecznym lekiem antycukrzycowym, dzięki alfa-amylazie i alfa-glukozydazie, które hamują działanie enzymów przemiany węglowodanowej
- ponieważ jeżyny są bogatym źródłem pektyn i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika, który daje na długo uczucie sytości są doskonałe w diecie odchudzającej, a 100 g owoców to tylko 43 kcal
- jeżyny mogą spowolnić proces starzenia się skóry
- jeżyna posiada najwięcej witaminy E (witaminy młodości) ze wszystkich owoców jagodowych, a ta chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspiesza syntezę kolagenu.
- ponadto ma działanie bakteriobójcze, antybiotyczne, przeciwgorączkowe, wzmacniające i uspokajające.
Słoiczki dżemu jeżynowego z tymiankiem zajmują niemało miejsca w mojej spiżarni. Dostęp do jeżyn mam ułatwiony, posadziłam po prostu jeżynę w ogrodzie. Rodzi niestrudzenie już od 13 lat.
Polecam zatem dżem jeżynowy z tymiankiem. Dodatek tymianku uszlachetnia i wzbogaca smak jeżyn. Dżem jest naprawdę pyszny. Spróbuj sam.
Składniki:
1,5 kg jeżyn
0,5 kg cukru
1 cytryna
kilka gałązek tymianku cytrynowego
Wykonanie:
- Dżemu z pestkami nie polecam. Od pestek można się w łatwy sposób uwolnić, przy pomocy sitka lub specjalnego przecieraka do owoców. Ja jestem w posiadaniu cudownej, przystawki do Kitchena, która odziela miąższ jeżyn od pestek. Korzystam z niej przy przeróbce większej ilości jeżyn.
- Przebrane, umyte owoce odzielić od szypułek, jeżyny umieścić w garnku i podgrzewać, aż puszczą sok. Gotować kilka minut, aż zmiękną, następnie przetrzeć przez sito.
- Pulpę owocową bez pestek umieścić w szerokim rondlu, zasypać cukrem, dodać tymianek związany nitką i gotować na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
- Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Tymianek oddał aromat, wiec pozbywamy się go.
- Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki i zakręcić wieczka.
- Pasteryzować 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 120 ° C minut (gorące słoiczki wstawić do gorącego piekarnika!) lub w kąpieli wodnej.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!