czwartek, 26 września 2013

Ketchup z dynii


Ketchup dyniowy z sokiem pomarańczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych steków drobiowych z kurczaka lub indyka, lecz będzie także świetnym dodatkiem do frytek z dynii, placków, kanapek itp. Bez pasteryzacji można go przechowywać w lodówce przez dwa miesiące. Jeśli  dysponujesz upieczonym wcześniej puree dyniowym ketchup przygotujesz błyskawicznie.


Skladniki na 300-350 ml:
250 g puree z dynii - Hokkaido
100 ml soku z pomarańczy (świeży sok z 1 pomarańczy)
2 łyżki octu winnego
50 g cukru
1/2 łyżeczka curry
1/4 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki Harissy (marokańska ostra pasta przyprawowa)
sól - 2 szczypty

Wykonanie:
  • Dynię pokroić, ugotować albo upiec do miękkości lub już gotową przy pomocy blendera zmiksować na puree.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy. Do puree dodać sok i wszystkie pozostałe przyprawy. Ostrożnie z harissą, jest naprawdę ostra.
  • Całość umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszając doprowadzić do żądanej konsystencji odparowując nadmiar wody, lub rozrzedzić sokiem z pomarańczy gdy jest za gęsta.
  • Ketchup przełożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć. W lodówce można przechowywać go do 2-mięsiecy.
                                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. ojoj, ale numer! pierwsze widzę coś podobnego. czuję się zaintrygowana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itko,o to wlasnie chodzi....

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!