Ketchup dyniowy z sokiem pomarańczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych steków drobiowych z kurczaka lub indyka, lecz będzie także świetnym dodatkiem do frytek z dyni, placków, kanapek itp. Bez pasteryzacji można go przechowywać w lodówce przez dwa miesiące. Jeśli dysponujesz upieczonym wcześniej purée dyniowym, ketchup przygotujesz błyskawicznie.

Składniki na 300-350 ml:

  • 250 g purée z dyni — Hokkaido
  • 100 ml soku z pomarańczy (świeży sok z 1 pomarańczy)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki Harissy (marokańska ostra pasta przyprawowa)
  • sól – 2 szczypty

Wykonanie:

  • Dynię pokroić, ugotować albo upiec do miękkości lub już gotową przy pomocy blendera zmiksować na purée.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy. Do purée dodać sok i wszystkie pozostałe przyprawy. Ostrożnie z harissą, jest naprawdę ostra.
  • Całość umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszając doprowadzić do żądanej konsystencji odparowując nadmiar wody, lub rozrzedzić sokiem z pomarańczy gdy jest za gęsta.
  • Ketchup przełożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć. W lodówce można przechowywać go do 2-mięsiecy.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *