Brzoskwinie zaliczane są do najsmaczniejszych owoców świata, często nazywane królową owoców. Należą do grupy Prunus Persica, tej samej co śliwki. Uprawiane są od ponad 4000 tysięcy lat, a pochodzą z Chin.
Nie ma owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują brzoskwiniom, nektarynkom i morelom. Dlatego powinniśmy jeść je przez cały rok. W sezonie świeże, w zimie w przetworach i suszone.
CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?
- Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika.
- Zawierają też spore ilości witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Warto je jeść ze skórką. "Zamszowa" skórka brzoskwiń jest łatwostrawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ.
- Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5mg), magnez (10 mg) oraz bor, selen, mangan, cynk i miedź. Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegeterianie.
- Działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.
- Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc można je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
- Kwasy organiczne w brzoskwiniach przyczyniają się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, z natury są bowiem zasadotwórcze
Składniki :
4-5 kg dorodnych, dojrzałych brzoskwiń
3 litry wody
9 łyżek brązowego cukru
8 słoików o pojemnosci 0,7 l
Wykonanie:
- Brzoskwinie dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestkę.
- Z wody i cukru przygotować syrop. Na każdy litr wody trzeba liczyć minimum po 3 łyżki cukru. Nie jest to kompot zbyt słodki, taki w sam raz. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić
- W wyparzonych słoikach ciasno układać połówki brzoskwiń i zalać przygotowanym syropem. Zaraz zamknąć i wstawić do garnka z wodą, wyłożonego papierowym ręcznikiem. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 20 minut. Czas liczymy od zagotowania wody. Słoiki wyjąć i studzić poza garnkiem
5 komentarzy
Cyjanowodór czyli kwas pruski dzisiaj nazywany jest witamina B17, niedostępny w polskich aptekach, ale już w innych krajach UE owszem, warto zajrzeć nawet do taniej, czeskiej apteki, bo tam najczęściej polscy pacjenci onkologiczni nabywają te drogocenną witaminę. Oprócz tego można w polskim internecie nabyc już gotowe wyłuszczone jądra pestek moreli - wysoko cenione i poszukiwane. Ja sama spożywam od roku pestki , dlatego straszenie kwasem pruskim już nie ma większego sensu, chociaż polscy lekarze nie zawsze już o tym wiedzą. Oczywiście nie należy przesadzić z ilością spożytych pestek, jednak ich zawartość jest nam niezbędna do zdrowego funkcjonowania organizmu.
OdpowiedzUsuńTutaj linki do informacji i wit B17 - amigdalinie, kwasie pruskim, cyjanowodorze ( różne nazwy tej samej substancji)
http://pepsieliot.wordpress.com/2013/06/18/czy-pestki-z-moreli-to-utajnione-przez-lobby-farmaceutyczne-skuteczne-lekarstwo-na-raka/
http://www.dieta-dla-zuchwalych.pl/pestki-moreli-pestkami-wyleczyc-raka/ile-pestek-moreli-profilaktyka-leczenie.html
Dziekuje Ci Doroto,przeczytalam informacje z podanych linkow.Interesujace,bardzo interesujace.Trudno jednak pozbyc sie stereotypow powtarzanych przez dziesiatki lat i uwierzyc,ze cyjanowodor ma zbawienne dzialanie dla naszego organizmu.Niezbyt popularne sa to jeszcze informacje niestety.Coz powiedziec,przy gotowaniu wekow z nastepnych zbiorow nie bede usuwac pestek z brzoskwin.Mniej pracy i wiecej zdrowia,do czego zachecam wszystkich dzialkowiczow.
UsuńA czemu Guten Appeti ? Po polsku nie moze byc ?
OdpowiedzUsuńMoże, ale ponieważ mieszkam w Niemczech nazwa jest polsko-niemiecka:)
Usuńwolę smacznego !!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!