czwartek, 26 września 2013

Placuszki cukiniowo - dyniowe z ketchupem dyniowym


Zapraszam na jesienne wydanie placuszków cukiniowych, w pięknym pomarańczowym kolorze. Letnie wydanie przedstawiłam tutaj: klik. Dzisiejsze placuszki swój jesienny kolor zawdzięczają dodatkowi dynii.
Smak placków uszlachetnił dodatek ketchupu dyniowego. Przepis na ketchup w następnym poście, tutaj: klik.


Składniki:
500 g cukini
250 g upieczonej dyni
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz
100-120 żółtego sera, łatwotopliwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione zioła np.szałwia

Wykonanie :
  • Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posolić i odstawić. Nadmiar wody odlać.
  • Dodać rozgniecioną widelcem dynię.
  • Wbić 2 jaja, dodać mąkę, zioła, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki.
  • Wyśmienicie smakują z dyniowym ketchupem. Z pomidorowym są również pyszne.
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. dyniowy ketchup? super, podoba mi się :-) trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy.Juz przygotowuje przepis,po poludniu wrzuce na bloga.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!