Zapraszam na jesienne wydanie placuszków cukiniowych, w pięknym pomarańczowym kolorze. Letnie wydanie przedstawiłam tutaj: klik. Dzisiejsze placuszki swój jesienny kolor zawdzięczają dodatkowi dynii.
Smak placków uszlachetnił dodatek ketchupu dyniowego. Przepis na ketchup w następnym poście, tutaj: klik.
Składniki:
500 g cukini
250 g upieczonej dyni
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz
100-120 żółtego sera, łatwotopliwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione zioła np.szałwia
Wykonanie :
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posolić i odstawić. Nadmiar wody odlać.
- Dodać rozgniecioną widelcem dynię.
- Wbić 2 jaja, dodać mąkę, zioła, przyprawy i starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki.
- Wyśmienicie smakują z dyniowym ketchupem. Z pomidorowym są również pyszne.
2 komentarzy
dyniowy ketchup? super, podoba mi się :-) trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy.Juz przygotowuje przepis,po poludniu wrzuce na bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!