O zdrowotnych właściwościach kapusty już wcześniej pisałam. A lista ta jest bardzo długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna. 100 g to zaledwie 40 kcal. Witaminy C ma tyle, co cytryna. Posiada także minimalne ilości arsenu — niezbędnego dla naszego zdrowia. Największe jej skarby to jednak: wapń, magnez i potas, a związki siarki poprawią stan naszych włosów, paznokci i skóry.

Ma opinię pospolitej jarzynki. Chyba całkiem niesłusznie. Najczęściej ją dusimy ze śmietaną lub ląduje w bigosie. Zróbmy z niej czasem także pyszną, zdrową surówkę. Zmieńmy jej niepochlebny wizerunek. Spróbujcie zamiast soku z cytryny lub octu winnego zakwasić ją octem ryżowym, od razu nabierze bardzo szlachetnego, wyrafinowanego smaku.

Składniki na 3-4 porcje:

  • pół główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko — opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • koperek, pietruszka zielona

Wykonanie:

  • Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i drobno poszatkować. Można to zrobić ręcznie lub przy użyciu tarki, lub robota. Teraz gdy kapusta jest młoda i dosyć luźna  cieniutkie szatkowanie nie jest problemem. Późne, bardzo zwięzłe główki lepiej  jednak szatkować przy pomocy robota. Surówka z kapusty jest najsmaczniejsza bardzo cieniutko poszatkowana.
  • Obrać cebulę, pokroić w piórka, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (jabłko również, gdy go używamy).
  • Wszystko wymieszać z solą, dobrze ugnieść i pozostawić na około 15 minut, aż kapusta „puści” sok
  • Ocet ryżowy dokładnie wymieszać z miodem i oliwą do powstania gładkiej emulsji
  • Powstałą miksturę wymieszać z kapustą. Dodać posiekany koper i zieloną pietruszkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *