A lista ta jest bardzo długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna. 100 g to zaledwie 40 kcal. Witaminy C ma tyle co cytryna. Posiada także minimalne ilości arsenu - niezbędnego dla naszego zdrowia. Największe jej skarby to jednak: wapń, magnez i potas, a związki siarki poprawią stan naszych włosów, paznokci i skóry. Ma opinię pospolitej jarzynki. Chyba całkiem niesłusznie. Najczęściej ją dusimy ze śmietaną lub ląduje w bigosie. Zróbmy z niej czasem także pyszną, zdrową surówkę.
Zmieńmy jej niepochlebny wizerunek. Spróbujcie zamiast soku z cytryny lub octu winnego zakwasić ją octem ryżowym, od razu nabierze bardzo szlachetnego, wyrafinowanego smaku.
Składniki na 3-4 porcje:
2 marchewki
1 cebula
1 jabłko-opcjonalnie
sól, pieprz
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy lub oleju
koperek, pietruszka zielona
Wykonanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i drobno poszatkować. Można to zrobić ręcznie lub przy użycia tarki lub robota.Teraz, gdy kapusta jest młoda i dosyć luźna cieniutkie szatkowanie nie jest problemem. Późne, bardzo zwięzłe główki lepiej jednak szatkować przy pomocy robota. Surówka z kapusty jest najsmaczniejsza bardzo cieniutko poszatkowana.
- Obrać cebulę, pokroić w piórka, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (jabłko również, gdy go używamy).
- Wszystko wymieszać z solą, dobrze ugnieść i pozostawić na okolo 15 minut, aż kapusta "puści" sok
- Ocet ryżowy dokładnie wymieszać z miodem i oliwą do powstania gładkiej emulsji
- Powstałą miksturę wymieszać z kapustą. Dodać posiekany koper i zieloną pietruszkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce
2 komentarzy
Witam.Czego moge uzyc jesli nie mam octu ryzowego
OdpowiedzUsuńOctu jabłkowego lub po prostu soku z cytryny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!