Zupa pomidorowa na włoski sposób

To najlepsza zupa pomidorowa, jaką jadłam. Przepis od dawna czekał w kolejce do wypróbowania, a że teraz najlepszy czas na pomidory, doczekał się realizacji. Znalazłam go w książce z włoskimi specjałami. Zupa ze świeżych pomidorów i selera naciowego.

Dodatek domowych spätzli i świeżych listków oregano to już mój pomysł, ale tylko dodał jej charakteru. Smakowitości tej pomidorówce zapewne dodał seler naciowy i długie, powolne gotowanie pomidorów. Z tą zupą jest dokładnie jak z sosem bolognese. Można go zrobić w 20 minut, ale zniewalający smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrkaniu, a nawet i dłuższym.

Wiem, wiem, każda z nas ma swój najlepszy przepis na pomidorówkę, ale spróbujcie z selerem naciowym. Bardzo polecam, bo jest  pyszna!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże pomidory, własny przecier lub pomidory z puszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku w plasterkach
  • 1 spora łodyga selera naciowego
  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • zielona pietruszka i listki oregano

Wykonanie:

  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i pokrojony w kawałki seler naciowy oraz pomidory.
  • Dusić pod przykryciem przynajmniej 45 minut. U mnie trwało to 2 godziny, po prostu wyszłam do ogrodu i zapomniałam o zupie.
  • Miękkie warzywa zmiksować blenderem na purée, a następnie całość przetrzeć przez sitko.
  • Teraz dolać bulion i całość zagotować. Dodać sól i pieprz.
  • Zupę podawać z osobno ugotowanym domowym makaronem, posypana zieloną pietruszką i oregano.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *