poniedziałek, 30 września 2013

Zupa pomidorowa na włoski sposób - najlepsza


To najlepsza zupa pomidorowa jaką jadłam. Przepis od dawna czekał w kolejce do wypróbowania, a że teraz najlepszy czas na pomidory, doczekał się realizycji. Znalazłam go w książce z włoskimi specjałami. Zupa ze świeżych pomidorów i selera naciowego.
Dodatek domowych spätzli i świeżych listków oregano to już mój pomysł, ale tylko dodał jej charakteru. Smakowitości tej pomidorówce zapewne dodał seler naciowy i długie, powolne gotowanie pomidorów. Z tą zupą jest dokładnie jak z sosem bolognese. Można go zrobić w 20 minut, ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu, a nawet i dłuższym.
Wiem, wiem, każda z nas ma swój najlepszy przepis na pomidorówkę, ale spróbujcie z selerem naciowym. Bardzo polecam, bo jest  pyszna!

Skladniki na 4 porcje:
4 duże pomidory, własny przecier lub pomidory z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku w plasterkach
1 spora łodyga selera naciowego
500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 łyżka oliwy lub oleju
zielona pietruszka i listki oregano

Po przepis na spätzle zapraszam tutaj: klik.

Wykonanie:
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i pokrojony w kawałki seler naciowy oraz pomidory.
  • Dusić pod przykryciem przynajmniej 45 minut. U mnie trwało to 2 godziny, po prostu wyszłam do ogrodu i zapomniałam o zupie.
  • Miękkie warzywa zmiksować blenderem na puree, a następnie całość przetrzeć przez sitko.
  • Teraz dolać bulion i całość zagotować. Dodać sól i pieprz.
  • Zupę podawać z osobno ugotowanym domowym makaronem, posypana zieloną pietruszką i oregano.
Życzę smacznego!



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!