Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi

Drożdżówki z dynią podwójnie zdrowe, bo i z dodatkiem dyni, a połowę mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, która zawiera więcej białka, żelaza i witaminy B oraz mniej glutenu. Te bułeczki to następny dowód na to, że warzywa doskonale sprawdzają się w deserowych wypiekach. Dzięki dodatkowi dyni drożdżówki mają intensywniejszy aromat i piękny jesienny pomarańczowo-złoty kolor.

Bułeczki są pyszne i bardzo puchate, a ciasto niekłopotliwe i łatwe do współpracy. Polecam!

Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki (250 g mąki pszennej 550 i 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 250 g purée z dyni (upieczonej wcześniej w piekarniku)
  • 140 ml mleka
  • 50 g masła
  • 60-70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży

Składniki na masę orzechową:

  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki miodu lub cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:

  • Użyłam purée z dyni Hokkaido. Dyni nie obierać ze skóry. Usunąć pestki i  pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i skropić oliwą. Piec 20-25 minut w temperaturze 200° C. Zblendować na gładkie purée, wystudzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w mleku masło. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie przygotować masę orzechową. Do mielonych orzechów dodać płynne składniki w takiej ilości, by powstała gęsta masa dająca się łatwo rozsmarować.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 × 40 cm. Rozsmarować masę orzechową i zwinąć ciasto w rulon. Z rulonu odciąć 16 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć i skręcić wokół osi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • Przed pieczeniem bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec 25 minut w 200° C.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *