Bułeczki wrocławskie z makiem

Te smaczne, malutkie bułeczki z mięciutkim miąższem  i miękką skórką na Opolszczyźnie znane były pod nazwą bułek wrocławskich. W oryginale były bez maku. Dziś już ich nie kupicie, ale możecie je sami upiec. Bułki są pyszne i uniwersalne, bo pasują do nich wszystkie dodatki. Są bardzo łatwe, a ciasto bardzo wdzięczne do formowania. Polecam!

Składniki na 9 bułeczek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 210 g mleka pół na pół z wodą
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Dodatkowo: 

  • mak do posypania
  • 1 żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Wyrzucić ciasto na blat, powtórnie zagnieść i podzielić na 9 kawałków o wadze 62-67 g.
  • Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak formować, by miały ładny kształt? W dłoniach z odciętego kawałka ciasta uformować kulkę, tak jak robimy to np.przy knedlach, następnie spłaszczyć ją. Teraz brzegi placuszka zawijać do środka. Robimy to wielokrotnie na długości całego zewnętrznego brzegu placka, aż powstanie śliczna kulka. Układamy ją na blaszce zwinięciem pod spód. Czynność powtarzamy 9-krotnie. Przykryć bułki ściereczką i pozostawić do napuszenia kolejne 30 minut.
  • W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 230° C. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać makiem. W 230° C bułki piec 5  minut, następne 10 minut w temperaturze 200 ° C. Studzić na kratce.

Życzę smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *