Kamień układamy na najniższym poziomie w piekarniku na stelażu, załączonym w komplecie i ustawiamy temperaturę piekarnika na 250-280°C. Ciasto chlebowe układamy na bardzo gorącym kamieniu. Możemy użyć łopaty lub po prostu wytrząsnać go z koszyczka.
Kamień podczas pieczenia chleba pochłania nadmiar wilgoci z ciasta i jednocześnie równomiernie rozprowadza wysoką temperaturę, przez co chleb jest mięciutki w środku, a chrupiący na zewnątrz i wspaniale rośnie, po prostu strzela do góry.
Przedstawiony chleb jest wyśmienity w smaku, ma puszysty miąższ, średnie pory i cudownie chrupiącą skórkę. W zależności od składu nasion i pestek użytych do wypieku możemy zmieniać smak chleba. Chlebek świetnie się formuje. Gdy go raz skosztujesz, na pewno stanie się Twoim faworytem.
Pszenny zakwas przygotowujemy 12-16 godz wcześniej:
42 g mąki pszennej 550
52 g wody
8 g zakwasu
Namaczanka z ziarnami przygotowujemy 4-8 godz wcześniej
63 g ziaren (np.sezam, siemię lniane, słonecznik)
75 g wody
8 g soli
Ciasto właściwe :
pszenny zakwas
namaczanka z ziarnami
132 g mąki pszennej 550
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
135 g wody
4 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suchych)
Wykonanie:
- Dzień wcześniej, najlepiej już po południu nastawić zaczyn pszenny. Składniki na zakwas dokładnie odważone wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
- Namaczankę z ziaren możemy przygotować późnym wieczorem. Używamy ulubionych pestek. W okrągłym chlebie użyłam czarnego sezamu i pestek słonecznika, w owalnym bochenku tylko siemienia lnianego.
- Następnego dnia rano wyrośnięty zaczyn pszenny, namoczone ziarna i pozostałe składniki z przepisu wyrabiamy dokładnie robotem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. W międzyczasie, po 45 minutach chleb raz składamy. Formujemy bochenek i przykryty ściereczką pozostawiamy w koszyku wysypanym mąką na 1 godzinę do wyrastania.
- Pieczenie rozpoczynamy przy 250°C. Wytrząsamy chleb z koszyczka na rozgrzany kamień, nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach i spryskujemy ścianki piekarnika kilkakrotnie wodą Po 15 minutach zmiejszamy temperaturę do 200° C i dopiekamy 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Życzę smacznego!
1 komentarzy
Piękne wnętrze usiane małymi, regularnymi dziurkami.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!