środa, 16 października 2013

Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami.Światowy Dzień Chleba


 
Mam przyjemność po raz pierwszy wziąć udział w Światowym Dniu Chleba (World Bread Day 2013). Setki bloggerów z całego świata corocznie 16 października pieką chleb i cieszę się, że mogę do nich dołączyć. Upiekłam chlebek w kolorach jesieni z suszonymi pomidorami. Łatwy pszenny chleb na żytnim zakwasie, idealny dla rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu.
Łatwo się formuje, posiada puszysty miąższ z małymi dziurkami, lekko chrupiącą skórką i bardzo delikatny smak pomidorów. I jak to pszenny chlebek, najsmaczniejszy w dniu pieczenia.

Do przygotowania wieczorem (12 -16 godz wcześniej):

50 g zakwasu żytniego (2 pełne łyżki)
100 g wody
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej

Składniki dokładnie wymieszać (łyżką), przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.
Uwaga: jeśli chleb chcemy zacząć robić rano, nastawić zaczyn już po południu, gdy nastawimy wieczorem chleb będziemy piec najwcześniej w południe .

Następnego dnia:

400 g mąki pszennej (dałam pół na pół 550 i 1050) lub orkiszowej
180 g wody
1,5 łyżeczki soli
30 g oliwy z pomidorów
70 g pomidorów suszonych w oliwie
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
cały zaczyn z poprzedniego dnia

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić na gładkie, rozciągliwe, nie klejące się ciasto. Uformować w kulę, posypać mąką, przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nie powinno przerosnąć.
  • Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i uformować z niego podłużny lub owalny bochenek. Chlebek ułożyć w wysypanym mąką koszyczku, obsypać maką i powtórnie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przykryć ściereczką.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do 230°C. Wyrośnięty bochenek wyrzucić z koszyczka na rozgrzaną blachę, pędzlem strzepnąć nadmiar mąki i naciąć ostrym nożem.
  • Piec przez 10 minut w 230° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 30 minut do chwili, gdy bochenek nabierze złocisto-brązowego koloru. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Życzę smacznego!

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

5 komentarzy

  1. Podobają mi się kolory jesieni w takim wydaniu.
    Pachnącego chlebem dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje ewe i odwzajemniam pachnace zyczenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. I love the crumb, it looks very moist. Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb przecudny, pięknie wyrośnięty!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dana,bardzo dziekuje,.Do tej pory to ja zachwycalam sie Twoimi chlebkami,dlatego jest mi podwojnie milo.Wlasnie dzieki nim trafilam na Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!