Kto zna jego smak tylko z torebki, koniecznie musi spróbować tego domowego.
A, że moja jeżyna cały czas obdarowuje nas smacznymi owocami u mnie właśnie jeżynowy.
Skladniki na 4 porcje:
0,5 kg jeżyn
3 łyżki ksylitolu
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l wody
1 łyżka jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Jeżyny przebrać, opłukać. Wrzucić do rondelka, dodać ksylitol, pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną
- Przetrzeć przez sito.
- Do przetartych jeżyn dodać wodę i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mieszając najlepiej rózgą. Zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Schłodzić lub podawać jeszcze ciepły.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!