Domowy kisiel jeżynowy

Dawno zapomniany deser, bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel? Może warto przypomnieć stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przecież nie tylko przez dzieci. Banalnie prosty, bo ogranicza się jedynie do wymieszania składników. I bardzo smaczny. Przy jeżynowym jest ciut więcej zachodu, bo chcemy wyeliminować pestki. Gdy jednak zrezygnujesz ze świeżych owoców, równie smaczny będzie ugotowany na bazie kompotu lub soku. Kto zna jego smak tylko z torebki, koniecznie musi spróbować tego domowego. A, że moja jeżyna cały czas obdarowuje nas smacznymi owocami u mnie właśnie jeżynowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg jeżyn
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Wykonanie:

  • Jeżyny przebrać, opłukać. Wrzucić do rondelka, dodać ksylitol, pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną
  • Przetrzeć przez sito.
  • Do przetartych jeżyn dodać wodę i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mieszając najlepiej rózgą. Zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Schłodzić lub podawać jeszcze ciepły.

Pyszny z gęstą śmietaną lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym, lub osłodzoną śmietaną kremówką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *