Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pak-choi

Te smaczne kotleciki z łososia wprowadzą do Twojej kuchni trochę azjatyckich klimatów. Sprawi to dodatek imbiru, sosu rybnego, sezamu i oczywiście sosu z orzeszków ziemnych. Jeśli jedliście ten sos kiedykolwiek w chińskiej restauracji, znacie ten delikates. Nie wiedziałam, że jest tak prosty do przygotowania.

By danie do końca pozostało w azjatyckich klimatach, całość uzupełnia duszona kapusta pok-choi. Kotleciki z łososia robiłam po raz pierwszy i tak nam smakowały, że na stałe wejdą do naszego menu. Są przepyszne. Bardzo delikatne i puszyste. Na pewno dzieciom też będą smakowały. Znakomite również na zimno np. do kanapek. Bardzo polecam.

Składniki na kotlety:

  • 600 g filetu z łososia
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu rybnego (może być sojowy)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki imbiru (świeży jeszcze lepszy)
  • 1 jajko
  • sól
  • 3-4 łyżki sezamu do panierowania

Składniki na sos z orzeszków ziemnych:

  • 100 g orzeszków ziemnych (u mnie solonych z puszki)
  • 120 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • pieprz cytrynowy
  • garstka podprażonych orzeszków do dekoracji

Składniki na kapustę pok-choi:

  • kapusta pok-choi 500 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego lub rosołu

Wykonanie:

  • Czerstwą bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie (w mleku byłoby jeszcze smaczniej) na kilka minut. Odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu.
  • Kotlety robiłam z mrożonej ryby. Odfiletować rybę, ewentualnie usunąć pozostałe ości. Łososia pokroić w drobną kostkę, następnie dodatkowo przesiekać nożem.
  • Wymieszać z przyprawami, dodać bułkę i jajko, dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w sezamie.
  • Smażyć na patelni posmarowanej olejem przy pomocy pędzla lub na patelni grillowej.

Przygotowanie sosu z orzeszków ziemnych:

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste. W małym rozdrabniaczu zmiksowałam orzeszki na gładką pastę, dodałam mleko kokosowe, przyprawy i gotowe. Garstkę orzeszków przyrumienić na patelni i odstawić do przybrania.

Przygotowanie kapusty pak-choi:

Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę na intensywnym ogniu, dodać przyprawy i jarzynka gotowa. Wierzch posypać prażonymi, posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *