wtorek, 8 października 2013

Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi


Te smaczne kotleciki z łososia wprowadzą do Twojej kuchni trochę azjatyckich klimatów. Sprawi to dodatek imbiru, sosu rybnego, sezamu i oczywiście sosu z orzeszków ziemnych. Jeśli jedliście ten sos kiedykolwiek w chińskiej restauracji, znacie ten delikates. Nie wiedziałam, że jest tak prosty do przygotowania. By danie do końca pozostało w azjatyckich klimatach, całość uzupełnia duszona kapusta pok-choi. Kotleciki z łososia robiłam po raz pierwszy i tak nam smakowały, że na stałe wejdą do naszego menu. Są przepyszne. Bardzo delikatne i puszyste. Na pewno dzieciom też będą smakowały. Znakomite również na zimno np. do kanapek. Bardzo polecam.

Składniki na kotlety :

600 g filetu z łososia
1 czerstwa bułeczka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki sosu rybnego (może być sojowy)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki imbiru (świeży jeszcze lepszy)
1 jajko
sól
3-4 łyżki sezamu do panierownia
Składniki na sos z orzeszków ziemnych :
100 g orzeszków ziemnych (u mnie solonych z puszki)
120 g mleka kokosowego
2 łyżki octu ryżowego
pieprz cytrynowy
garstka podprażonych orzeszków do dekoracji
Składniki na kapustę pok-choi :
kapusta pok-choi 500 g
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
szczypta cukru
1 łyżka sosu sojowego lub rosołu

Wykonanie:
  • Czerstwą bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie (w mleku byłoby jeszcze smaczniej) na kilka minut. Odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu.
  • Kotlety robiłam z mrożonej ryby. Odfiletować rybę, ewentualnie usunąć pozostałe ości. Łososia pokroić w drobną kostkę, następnie dodatkowo przesiekać nożem.
  • Wymieszać z przyprawami, dodać bułkę i jajko, dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w sezamie.
  • Smażyć na patelni posmarowanej olejem przy pomocy pędzla lub na patelni grilowej.
PRZYGOTOWANIE SOSU Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH :

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste. W małym rozdrabniaczu zmiksowałam orzeszki na gładką pastę, dodałam mleko kokosowe, przyprawy i gotowe. Garstę orzeszków przyrumienić na patelni i odstawić do przybrania.

PRZYGOTOWANIE KAPUSTY PAK-CHOI :

Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę na intensywnym ogniu, dodać przyprawy i jarzynka gotowa. Wierzch posypać prażonymi, posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.
Życzę smacznego!


O kapuście pak-choi więcej przeczytasz tutaj: klik.

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!