Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smaków. W oryginale aromatu całemu daniu nadają listki limonki - kaffir (nie do pomyślenia, by w kuchni tajlandzkiej mogłoby ich zabraknąć). U nas z powodzeniem zastąpi je limonka, a ryż zastąpilam makaronem. Owoce goji wyglądajace jak rozsypane czerwone koraliki nadają tej potrawie tylko urody i charakteru.
Skladniki:
400 g łososia (świeży lub mrożony-wcześniej rozmrozić)
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej curry pasty
sól, cukier
tymianek cytrynowy, ewentualnie skórka z limonki
jagody goji
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wlać do garnuszka dodać pastę curry i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i odparować sos do uzyskania kremowej konsystencji.
- Do sosu dołożyć filety łososia. Dusić je w zależności jak dużych kawałków użyliśmy, od 3-8 minut. Na końcu doprawić solą i cukrem. Dodać skórkę z limonki, tymianek cytrynowy i jagody goji. Do sosu dołożyć ugotowany makaron i całość wymieszać. Podałam z makaronem i brukselką. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!