Niezwykle proste, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie z udziałem łososia. Jeśli lubicie tajskie klimaty, to danie jest dla Was. To kuchnia pełna ryb i owoców morza. Podstawą sosu zamiast tradycyjnej śmietany kremówki jest mleko kokosowe — zdrowe, tłuste, a nie podnoszące poziomu cholesterolu. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie.
Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smaków. W oryginale aromatu całemu daniu nadają listki limonki — kaffir (nie do pomyślenia, by w kuchni tajlandzkiej mogłoby ich zabraknąć). U nas z powodzeniem zastąpi je limonka, a ryż zastąpiłam makaronem. Owoce goji wyglądające jak rozsypane czerwone koraliki nadają tej potrawie tylko urody i charakteru.
Składniki:
- 400 g łososia (świeży lub mrożony — wcześniej rozmrozić)
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej curry pasty
- sól, cukier
- tymianek cytrynowy, ewentualnie skórka z limonki
- jagody goji
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wlać do garnuszka dodać pastę curry i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i odparować sos do uzyskania kremowej konsystencji.
- Do sosu dołożyć filety łososia. Dusić je w zależności jak dużych kawałków użyliśmy, od 3 do 8 minut. Na końcu doprawić solą i cukrem. Dodać skórkę z limonki, tymianek cytrynowy i jagody goji. Do sosu dołożyć ugotowany makaron i całość wymieszać. Podałam z makaronem i brukselką. Życzę smacznego!
Uwaga:
Z żółtą lub zieloną pastą curry danie nabierze innego koloru.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂