Łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji

Niezwykle proste, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie z udziałem łososia. Jeśli lubicie tajskie klimaty, to danie jest dla Was. To kuchnia pełna ryb i owoców morza. Podstawą sosu zamiast tradycyjnej śmietany kremówki jest mleko kokosowe — zdrowe, tłuste, a nie podnoszące poziomu cholesterolu. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie.

Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smaków. W oryginale aromatu całemu daniu nadają listki limonki — kaffir (nie do pomyślenia, by w kuchni tajlandzkiej mogłoby ich zabraknąć). U nas z powodzeniem zastąpi je limonka, a ryż zastąpiłam makaronem. Owoce goji wyglądające jak rozsypane czerwone koraliki nadają tej potrawie tylko urody i charakteru.

Składniki:

  • 400 g łososia (świeży lub mrożony — wcześniej rozmrozić)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej curry pasty
  • sól, cukier
  • tymianek cytrynowy, ewentualnie skórka z limonki
  • jagody goji

Wykonanie:

  • Mleko kokosowe wlać do garnuszka dodać pastę curry  i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i odparować sos do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Do sosu dołożyć filety łososia. Dusić je w zależności jak dużych kawałków użyliśmy, od 3 do 8 minut. Na końcu doprawić solą i cukrem. Dodać skórkę z limonki, tymianek cytrynowy i jagody goji. Do sosu dołożyć ugotowany makaron i całość wymieszać. Podałam z makaronem i brukselką. Życzę smacznego!

Uwaga:
Z żółtą lub zieloną pastą curry danie nabierze innego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *