Sernik w pięknym jesiennym pomarańczowo-złocistym kolorze. Już sam widok poprawia humor. Przyznam, że sernik z puree z dyni robiłam po raz pierwszy. I to nie dlatego, że nie lubię dyni, wprost przeciwnie uwielbiam pod każdą postacią. Obawiałam się jednak smaku dyni na słodko, a okazało się, że dynia to również świetne warzywo deserowe. Ten sernik jest nie tylko wyjątkowy, a wręcz doskonały - aksymitny i bardzo kremowy w smaku. To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi ową jedwabistość. Zachęcam do stososowanią mleka kokosowego jako zamiennika śmietany kremówki i jogurtu greckiego, nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych.
Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli nigdy nie piekłaś sernika z dodatkiem dyni, gorąco polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki na spód :
100 g ciasteczek amarettini
60 g sucharków
50 g masła
Składniki na msę serową :
500 g sera twarogowego
250 g puree z dynii Hokkaido
230 g mleka kokosowego (75 %)
4 jaja M
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g cukru (pełna szklanka)
dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania
Wykonanie:
- Składniki na spód sernika zblendować, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Obręcz tortownicy wysmarować masłem. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała.
- Jeśli nie masz przygotowanego puree z dynii, musisz dynię upiec. Dynię przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w 2-cm szpalty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Miękką dynię zblendować, a następnie całość przetrzeć przez sito.
- Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i dodając po jednym jajku zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
- Piekarnik rozgrzać do 175°C. W tej temperaturz piec sernik 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec kolejne 60-70 minut. Środek pozostanie lekko drżący. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku i studzić powoli przy uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce
- Sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Udekorować ciasteczkami amarettini. Życzę smacznego!
7 komentarzy
Dziekuje wedelko!Tu uroda idzie w parze ze smakiem...
OdpowiedzUsuńcudny ma kolor ! i pyszne to połączenie, dynia i kokos <3
OdpowiedzUsuńAle ma kolor jesienny! :) Dyniowy to jeden z moich ukochanych serników, ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie próbowałam. W takim razie mam zadanie na ten sezon :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ,ze moj eksperyment Cie zainteresowal.Od niedawna sledze poczynania na Twoim blogu.Nalezy do moich ulubionych.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńczy dynie hokkaido mozna zastapic inna np. tykwa z czerwonawym miazszem o ksztalcie gruszki
OdpowiedzUsuńczy mozna uzyc innej dyni np tykwy o ksztalcie gruszki
OdpowiedzUsuńpewnie mozna,ekperymentuj,bo nie znam niestety rodzaju dyni ktora chcesz uzyc i jaki uzyskasz kolor i smak,powodzenia i daj znac co wyszlo z eksperymentu
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!