Kotlety mielone z pieczarkami

Słyszeliście już o Swampingon-Frikadellach? To nowy trend w kuchni. W mielonych kotletach zastąpiono po prostu część mięsa posiekanymi pieczarkami. Tak zrobione mielone zachowują strukturę i smak mięsnych kotletów.

„Swampignon” powstało z połączenia dwóch angielskich słów: swap-wymiana, zamiana i Champignon — pieczarki. Technika przygotowania składa się z trzech prostych kroków: pierwszy to drobniutkie posiekanie pieczarek, drugi podsmażenie grzybów na maśle lub oleju i trzeci, ostatni wymieszać je z mielonym mięsem.

Pieczarki są bardzo zdrowe i syte, zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizować ilość węglowodanów i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym zwiększeniu porcji witamin i składników mineralnych. Pieczarki zawierają niewiele kalorii i niewielkie ilości tłuszczu. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B i D, dostarczają także spore ilości cennego potasu, fosforu i miedzi. Do tego zawierają wiele białka i poprzez znaczne ilości błonnika dają poczucie sytości.

Duet mięsa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity. To połączenie można również wykorzystać, przygotowując inne dania z udziałem mięsa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese. Kotleciki są wyjątkowo smaczne, spróbujcie sami.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • pęczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziół

Wykonanie:

  • Oczyszczone pieczarki pokroić, następnie drobno posiekać.
  • Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub gorącej wodzie.
  • Obraną, drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i obsmażyć je razem z cebulą przez około 3 minuty, tak by nie puściły wody.
  • Mielone mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem i namoczoną bułką. Dodać przyprawy, całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką
  • Wilgotną dłonią formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na ciepło będą świetnym daniem obiadowym. Na zimno są równie pyszne, także idealnie sprawdzą się w kanapkach

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *