Buraczki zasmażane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu. Świetnie smakują z ziemniakami, wszelkiej maści kluskami, kopytkami i pyzami oraz smażonym i duszonym mięsem. To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo. Trudno przecenić ich rolę jako środka wzmacniającego nasz system odpornościowy i odtruwającego. Wiedzieli już o tym nasi przodkowie, dlatego potrawy z buraków są wpisane w polską tradycję od wieków.

Składniki:

  • 1 kg buraczków
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki
  • majeranek lub kminek — opcjonalnie

Wykonanie:

  • Buraki upiec w piekarniku lub ugotować w łupinach. W zależności od wielkości buraków zajmie Ci to od 1,5 do 2 godzin. Ponieważ gotuje się je niekrojone, powinny być możliwie jednakowej wielkości. Wystudzić i obrać.
  • Zetrzeć buraki na najdrobniejszych oczkach tarki.
  • Obraną cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i przysmażyć na złoto na roztopionym maśle.
  • Do zezłoconej cebuli dodać łyżeczkę mąki, mieszając zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać starte buraczki razem z sokiem, który puściły. Cały czas mieszając podgrzać. Doprawić do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny. Podawać gorące. Życzę smacznego!

Uwagi:
Buraczki można doprawić kminkiem lub majerankiem. Najszybciej można ugotować buraki w szybkowarze (30 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *