Cztery pory roku z owsianką – wartości zdrowotne

W zdrowej diecie nie może zabraknąć PŁATKÓW OWSIANYCH, bowiem zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Ziarno owsa pozbawia się łuski, a następnie gniecie, tak też pozostaje w nich cała wartość odżywcza.

Dlaczego watro jeść płatki owsiane? Właściwości zdrowotne

  • W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej rozpuszczalnego błonnika tzw. beta-glukamu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie poziomu cholesterolu  o 1 % zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową 2-3 krotnie.
  • Otręby owsiane wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi. To właśnie rozpuszczalny błonnik działa przeciwko jej szybkiemu wzrostowi we krwi.
  • Choć ma najwięcej tłuszczu (7%) ze wszystkich zbóż, jest to jednak NNKT, którego organizm sam nie wytwarza, a zapobiega on powstawaniu zakrzepów oraz odgrywa dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Według najnowszych badań kwas oleinowy zawarty w płatkach chroni nas przed nowotworami. Dzięki zdolności tworzenia śluzu chroni nasz przewód pokarmowy.
  • Błonnik zawarty w produktach owsianych przyspiesza przemianę materii, działa jak przysłowiowa szczotka na przewód pokarmowy. Owsianka jest wprost idealnym daniem dla ludzi będących na diecie.
  • Jest zdrowa, zawiera mało kalorii, dzięki błonnikowi wypełnia żołądek, likwidując na długo uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit. Skutecznie chronisz się przed otyłością, jedząc codziennie na śniadanie talerz owsianki. Taka porcja zjedzona na śniadanie dostarcza wartościowego białka, a komórkom mózgowym i nerwowym dostarcza porcję witaminy B, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy.
  • Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.
  • Owies zawiera również substancje działające antydepresyjne i likwiduje zły nastrój.
  • Ponadto to spora porcja wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, krzemu, cynku, manganu i witaminy E.

Dziś owsianka jest gościem na niewielu stołach. Dlaczego tak wiele osób zapomniało o owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków kukurydzianych i musli ? Uznali, że jest zbyt trudna w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego, przygotowanie owsianki jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Z mężem już dawno temu zrezygnowaliśmy z jedzenia pieczywa na śniadania na rzecz płatków owsianych. A efekt ? Zdumiewający, bo zrzuciliśmy zbędne kilogramy bez żadnych wyrzeczeń. Ja 8 kg, mąż 10 kg, choć oboje jesteśmy łasuchami. Słodkości jemy jednak tylko własnej produkcji.

A oto przepis na najlepsze śniadanie:

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka wrzątku i trochę
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 starte jabłko
  • sok z cytryny

Dodatki wg uznania, zimową porą jabłka, gruszki, cytrusy i nie zapominajmy o  najsmaczniejszych i najzdrowszych owocach jagodowych (teraz dostępnych w formie mrożonek)

Wykonanie:

Płatki możemy przygotować na dwa sposoby. Zalać płatki szklanką wrzątku i pozostawić na noc lub zalać szklanką wrzątku i gotować na maleńkim ogniu około 10-15 minut tuż przed spożyciem.

Najlepiej smakują z dodatkiem rodzynek, suszonych moreli, śliwek, orzechów i świeżych owoców. Dobór owoców uzależniony jest od dostępności, pory roku i własnych preferencji smakowych. Nie może jednak zabraknąć cynamonu i odrobiny kurkumy.

Uwagi:
Osobiście płatki jem gotowane wyłącznie na wodzie. Należę do grupy osób uważających, iż mleko to pokarm tylko i wyłącznie dla osesków, a spożywanie mleka przez osoby dorosłe jest przyczyną wielu chorób.

Ponieważ owies zawiera kwas fitynowy, który hamuje wchłanianie związków wapnia, warto dodać do moczenia płatków sok z cytryny, gdyż kwas cytrynowy jest silniejszy od fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów.

Stosując jednodniową dietę owsianą, możesz się pozbyć od 0,5 do 1 kg. Oczywiście zależy to od liczby przyswojonych kalorii w ciągu całego dnia. Dieta jest bardzo prosta. Należy przygotować 5 porcji owsianki i rozłożyć ją na 5 posiłków, zjedzonych w ciągu dnia. Do każdej podgrzanej porcji dodać 2-3 łyżki otrębów owsianych.

Efekt takiej jednodniowej diety to oprócz utraty wagi, oczyszczenie organizm i  poczucie lekkości.
Wypróbowałam osobiście i możecie wierzyć, to naprawdę działa. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *