Dynia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorowo — kokosowym

Dynia, prawdziwa królowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejsce w mojej kuchni. Nadaje się nie tylko na pyszną, rozgrzewającą zupę, dodatek do ciast i naleśników, sprawdzi się również w roli dania głównego. Najlepiej nada się tu maleńka dynia o wadze 700-800 g, jeśli jej połówka ma stanowić porcję dla jednej osoby.

Danie bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i niezwykle efektowne. Jest to już moja druga dynia faszerowana. Pierwsza była z nadzieniem mięsnym, niestety nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Dzisiejsza jest faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami, a całość pieczona w pysznym pomidorowo — kokosowym sosie. Świetne danie również dla wegetarian. Bardzo polecam!

Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 dynia Hokkaido 700-800 g
  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 200-250 g ciemnych pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • rozmaryn i oregano (u mnie świeże) mogą być suszone
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • Ugotować woreczek kaszy gryczanej.
  • Obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na rozgrzanej patelni, dorzucić czosnek i pokrojone pieczarki. Dodać sól, świeżo zmielony pieprz i posiekane oregano. Aby nadzienie się nie rozsypywało, można dodać surowe jajko. Dla zaostrzenia smaku część startego sera wymieszać z farszem.
  • Dynię przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wybrać pestki oraz miękkie części. Z okrągłej strony ściąć plasterek dyni, by równo stała.
  • Pomidory zblendować na gładki sos, zagotować z mlekiem kokosowym, dodać sól, pieprz, cukier i posiekane zioła.
  • Połówki dyni wypełnić przygotowanym farszem. Ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać sosem, dodać rozmaryn.
  • Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut — bez termoobiegu. (Gdy dysponujesz większą dynią czas pieczenia wydłużyć do 1 godziny. Po pół godzinie pieczenia przykryć folią). 10 minut przed końcem posypać startym serem.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *