Ciecierzyca zawiera dużo więcej żelaza niż np. fasola, również świetnie sprawdzi się w diecie wegeteriańskiej.
Idealnie nadaje się jako smarowidło do chleba w towarzystwie np. ogórka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego. Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorków z zalewy. Polecam, bo jest naprawdę wyśmienity. Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie: tutaj.
Składniki:
puszka ciecierzycy
8-10 suszonych pomidorków z zalewy
2-4 łyżki pasty sezamowej
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz biały
ulubione zioła, kilka łyżek zimnej wody mineralnej
spora szczypta kuminu
Wykonanie:
- Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo dokładnie ją płuczę, by pozbyć się smaku konserwy. Najlepiej smakuje jednak ta samodzielnie ugotowana.
- Ciecierzycę, pomidory z zalewy, obrany, pokrojony drobno czosnek i tahini zmiksować na gładką pastę. Dodać kilka łyżek aromatyzowanej oliwy z pomidorów. Jeśli pasztecik jest nadal za suchy dodać kilka łyżek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy, jeśli sami ją gotowaliśmy.
- Dodać przyprawy. Podawać z świeżym chlebem z grubą chrupiącą skórką, ciabatą lub chlebkiem pita.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!