niedziela, 10 listopada 2013

Hummus z suszonymi pomidorami



Hummus - pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa dla plasterka wędliny na kromce pieczywa. Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużą wartość odżywczą.
Ciecierzyca zawiera dużo więcej żelaza niż np. fasola, również świetnie sprawdzi się w diecie wegeteriańskiej.
Idealnie nadaje się jako smarowidło do chleba w towarzystwie np. ogórka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego. Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorków z zalewy. Polecam, bo jest naprawdę wyśmienity. Przepis na hummus tradycyjny znajdziecie: tutaj.



Składniki:
puszka ciecierzycy
8-10 suszonych pomidorków z zalewy
2-4 łyżki pasty sezamowej
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz biały
ulubione zioła, kilka łyżek zimnej wody mineralnej
spora szczypta kuminu

Wykonanie:
  • Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy.  Dodatkowo dokładnie ją płuczę, by pozbyć się smaku  konserwy. Najlepiej smakuje  jednak ta samodzielnie ugotowana.
  • Ciecierzycę, pomidory z zalewy, obrany, pokrojony drobno czosnek i tahini zmiksować na gładką pastę. Dodać kilka łyżek aromatyzowanej oliwy z pomidorów. Jeśli pasztecik jest nadal za suchy dodać kilka łyżek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy, jeśli sami ją gotowaliśmy. 
  • Dodać przyprawy. Podawać z świeżym chlebem z grubą chrupiącą skórką, ciabatą lub chlebkiem pita.
                                                                    ŻYCZĘ SMACZNEGO !

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!