Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus — pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa dla plasterka wędliny na kromce pieczywa. Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca zawiera dużo więcej żelaza niż np. fasola, również świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej.

Idealnie nadaje się jako smarowidło do chleba w towarzystwie np. ogórka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego. Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorków z zalewy. Polecam, bo jest naprawdę wyśmienity.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 8-10 suszonych pomidorków z zalewy
  • 2-4 łyżki pasty sezamowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz biały
  • ulubione zioła, kilka łyżek zimnej wody mineralnej
  • spora szczypta kuminu

Wykonanie:

  • Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy.  Dodatkowo dokładnie ją płuczę, by pozbyć się smaku  konserwy. Najlepiej smakuje  jednak ta samodzielnie ugotowana.
  • Ciecierzycę, pomidory z zalewy, obrany, pokrojony drobno czosnek i tahini zmiksować na gładką pastę. Dodać kilka łyżek aromatyzowanej oliwy z pomidorów. Jeśli pasztecik jest nadal za suchy dodać kilka łyżek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy, jeśli sami ją gotowaliśmy. 
  • Dodać przyprawy. Podawać ze świeżym chlebem z grubą chrupiącą skórką, ciabattą lub chlebkiem pita.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *