Jabłecznik serowy bez jajek

„Jesień pełne kosze darów niesie”, a w tym koszu najwięcej jabłek, owoców jesieni niezwykłej urody i smaku. Właśnie teraz jesienią jabłko króluje na polskich stołach. Jest to również najlepsza pora na pieczenie jabłeczników. Teraz też smakują wyjątkowo.

Zachwycił mnie ułożeniem jabłek. Bo przyznacie, że wygląda niezwykle efektownie. Wprowadziłam własną modyfikację w postaci wypełnienia wydrążonych jabłek składającego się z orzechów włoskich, żurawiny, cynamonu i marcepana, bo jabłka w połączeniu z wanilią wydały mi się zbyt ubogie smakowo. Jabłka we wzbogaconym wydaniu smakują wyśmienicie. Zresztą spróbujcie sami.

Składniki na blachę 39 × 26 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego czystego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (własnej produkcji)
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)

Nadzienie do jabłek:

  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 60 g marcepanu
  • cynamon

Wykonanie:

  • Suche składniki umieścić w misce i wymieszać z serkiem przy pomocy widelca. Dołożyć masło rozdrobnione na mniejsze kawałki i wyrobić na gładkie, nielepiące się ciasto.
  • Włączyć piekarnik i nastawić na 180°C.
  • Orzechy z żurawiną posiekać nożem. Marcepan podzielić na 12 kawałków. Jabłka obrać, przeciąć na pół, a środki wydrążyć przy pomocy specjalnego nożyka. Każdą połówkę jabłka oprószyć cynamonem i wypełnić łyżeczką posiekanych orzechów z żurawiną i zalepić kawałkiem marcepana.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na papierze do pieczenia, wielkość dopasowując do dna blaszki.
  • Ułożyć ciasto z papierem na blaszce i rozłożyć przygotowane jabłka marcepanem do dołu.
  • Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto razem z papierem umieścić na rozłożonych jabłkach i powoli usunąć papier. Piec w temperaturze 180°C 45 minut.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *