Jabłka pieczone z marcepanem, migdałami i rodzynkami

Robicie czasem jabłka pieczone? To deser stary jak świat i chyba trochę zapomniany. Przy tym tak prosty, niezwykle dekoracyjny i efektowny.

Bardzo polecam pieczenie jabłek, bo to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewająca przekąska na krótkie, jesienne dni. Przy wypełnianiu jabłka możecie puścić wodze fantazji i jabłkowy farsz zrobić z tego co lubicie najbardziej. Nie pomijajcie jednak cydru, gdyż po upieczeniu utworzy przepyszny sosik. Oto moja propozycja na pieczone jabłka. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 2 jabłka:

  • 2 jabłka (np. boskoop, elstar, kortland)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masy marcepanowej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • 150 ml cydru (lub soku jabłkowego)

Wykonanie:

  • Przygotowanie masy. Rodzynki, posiekane migdały, startą skórkę z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygnieść w palcach na jednolitą masę. Uformować wałeczek.
  • Przygotowanie jabłek. Jeśli jabłka nie stoją równo ściąć je delikatnie od spodu i wyrównać podstawę. Z góry ściąć 2 cm „czapeczkę” wraz z ogonkiem. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne z jabłek nie przebijając ich jednak na wylot. Skropić sokiem z cytryny przecięte części, by nie ściemniały. W wycięte zagłębienie włożyć po kawałku przygotowanego, zrolowanego marcepanu.
  • Ułożyć jabłka w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Na marcepanie ułożyć masło, przykryć odciętą czapeczką. Na dno naczynia wlać cydr.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 30 minut. Jeśli używasz bardzo dużych jabłek czas pieczenia odpowiednio wydłużyć do 40 minut i zmniejszyć temperaturę do 180°C. Można podawać posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi, ale bez dodatków są równie pyszne!

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *