Jabłka w szlafroczkach, tak u nas w domu nazywały się plasterki jabłek smażone w gęstym cieście. Dziś jedynie białą makę zastąpiła mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
spora szczypta soli
cukier puder do posypania
4 jabłka
Wykonanie:
- Do miski wsypyć mąkę wymieszaną z sodą i solą, wlać kefir, wbić jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Obrać jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w 0.5 cm krążki.
- Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością oleju.
- Smażyć na rumiano z obydwu stron.
- Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
2 komentarzy
Kochana, dzięki za przepis, ale czemu smażysz placki na oleju? Pisałaś o wspaniałych cechach smalcu i miałaś rację. 200 stopni Celsjusza dymienia, aromat, nie wchłania się w placki jak olej.
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, tylko nie dodaję sody, daję ubite białko, a zamiast kefiru można też dodać słodkiej śmietanki [ja 30%] - wtedy ciasto jest delikatniejsze.
A najlepsze jabłka do tych placków to szara renete
Ha! Ewo Wiktorio,chetnie uzywalabym smalcu ,tylko wtedy go po prostu nie mialam.W Niemczech slonina do przetopienia na smalec jest nieosiagalna.Post o smalcu powstal po urlopie w Polsce,z ktorego przywiozlam piekna sloninke.
OdpowiedzUsuńTak to prawda, z dodatkiem bialka sa niezwykle puchate,u mnie wpis na racuchy z kwiatami czarnego bzu.Zgadzam sie,ze szare renety sa najlepsze,tez je uzywam.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!