czwartek, 28 listopada 2013

Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem


Gryka, która ma silne właściwości rozgrzewajace jest idealnym uzupełnieniem diety jesienno - zimowej.
Chętnie jemy ugotowaną kaszę jako dodatek do drugiego dania. Dziś gryka wystąpi w roli głównej, jako składnik naleśników, tym razem pod postacią mąki gryczanej.
Spożywanie gryki pod każdą postacią jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera nie tylko wiele substancji odżywczach, ale dzięki obecności związkow biologicznie czynnych wykazuje właściwości prozdrowotne.

Zawiera białko o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasów, wiele witamin u grupy B, PP, polisacharydy i polifenole (biologicznie czynne: rutyna i katechina), oraz składniki mineralne. Z mikroelementów: cynk, miedż, selen, mangan i z makroelementów: magnez, potas, sód i wapń. Największe znaczenie ma magnez, bo gryka zawiera go naprawdę sporo, a spora ilość błonnika zadowoli wszystkich dbających o linię.
Zapraszam do przepisu.

Składniki na naleśniki :
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej 550
1 jajko L
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju + olej do smażenia
Składniki na farsz dyniowy :
300 g puree z dynii
2 łyżki miodu
1 łyżeczka anyżku
skórka starta z 1 cytryny
garstka ciasteczek amaretti

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Zamiennie zamiast mleka z wodą mineralna można użyć 2 szklanek kefiru lub kwaśnego mleka. 
  • Dynię hokkaido wypestkować, usunąć miąższ i pokroić w 2 cm plastry. Ułożyć pocięte kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić, skropić oliwą i dodać listki szałwi. Piec 20 minut w 200° C. Dynię rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać przyprawy, dorzucić rozgniecione ciasteczka amerettini, wymieszać i odstawić.
  • Rozgrzaną patelnię smarować olejem przy pomocy pędzla i nalewać porcje ciasta naleśnikowego. Smażyć do wyczerpania ciasta. Na naleśniki wyłożyć przygotowany farsz, zrolować. Podawać gorące.
Życzę smacznego!


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!