Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem

Gryka, która ma silne właściwości rozgrzewające, jest idealnym uzupełnieniem diety jesienno — zimowej. Chętnie jemy ugotowaną kaszę jako dodatek do drugiego dania. Dziś gryka wystąpi w roli głównej, jako składnik naleśników, tym razem pod postacią mąki gryczanej.

Spożywanie gryki pod każdą postacią jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera nie tylko wiele substancji odżywczych, ale dzięki obecności związków biologicznie czynnych wykazuje właściwości prozdrowotne. Zawiera białko o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasów, wiele witamin u grupy B, PP, polisacharydy i polifenole (biologicznie czynne: rutyna i katechina), oraz składniki mineralne. Z mikroelementów: cynk, miedź, selen, mangan i z makroelementów: magnez, potas, sód i wapń. Największe znaczenie ma magnez, bo gryka zawiera go naprawdę sporo, a spora ilość błonnika zadowoli wszystkich dbających o linię.

Zapraszam do przepisu.

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 550
  • 1 jajko L
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia

Składniki na farsz dyniowy:

  • 300 g purée z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka anyżku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • garstka ciasteczek amaretti

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Zamiennie zamiast mleka z wodą mineralną, można użyć 2 szklanek kefiru lub kwaśnego mleka. 
  • Dynię hokkaido wypestkować, usunąć miąższ i pokroić w 2 cm plastry. Ułożyć pocięte kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić, skropić oliwą i dodać listki szałwii. Piec 20 minut w 200° C. Dynię rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać przyprawy, dorzucić rozgniecione ciasteczka amerettini, wymieszać i odstawić.
  • Rozgrzaną patelnię smarować olejem przy pomocy pędzla i nalewać porcje ciasta naleśnikowego. Smażyć do wyczerpania ciasta. Na naleśniki wyłożyć przygotowany farsz, zrolować. Podawać gorące.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *