sobota, 9 listopada 2013

Oregano - zioło które leczy

Oregano (Origanum vulgare) to gatunek rośliny wieloletniej należącej do rodziny jasnotowatej lub inaczej dziki majeranek.
Większość z nas traktuje oregano jedynie jako przyprawę kuchenną. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne właściwosci lecznicze:

  • uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą bakterie Klebsiella, E.Coli, Salmonella i H.pylori (oregano hamuje produkcę ureazy odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych). Co istotne, niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w organiźmie
  • właściwości przeciwgrzybicze - stwierdzono między innymi skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej
  • olejki eteryczne w oregano rozlużniają mięśnie gładkie, dlatego znajdują zastosowanie przy leczeniu zespołu jelita wrażliwego, wzdęciach i nerwicy żołądka
  • oregano łagodzi kaszel (dzięki obecności olejku tymolowego), ma także działanie wykrztuśne, pomaga w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa
  • silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Aktywność antyoksydacyjna oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niz jagód.
  • zioło normalizuje poziom cukru we krwi
Znajduje ogromne zastosowanie w całej kuchni śródziemnomorskiej. Tam też wyrosłe ziółko ma o wiele intensywniejszy aromat niż wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie.
Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorów, oberżyny, cukinii, zup ziemniaczanych i duszonych mięs, głównie jagnięciny i cielęciny. Dodaje się do farszów i zapiekanek. Świeże liście podkreślają smak owoców morza. Harmonizuje z większością ziół śródziemnomorskich. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich.
Jest to mało wymagające i niekłopotliwe ziółko w uprawie. Odporne na mrozy. W pierwszym roku po posadzeniu przeprowadzamy pierwszy i jedyny zbiór. W następnych latach możemy już oregano zbierać 2  lub 3- krotnie.
Zioło suszone zawiera najwięcej aromatu. Dlatego robiąc zapasy zimowe najlepiej oregano ususzyć, dokładnie tak jak majeranek. Z małą jednak różnicą, bo oregano najlepiej ścinać w okresie kwitnienia. Wiecej o suszeniu ziół czytaj tutaj: klik.

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!