środa, 13 listopada 2013

Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i quinoa


Pierogi "zimowe" z farszem z dwóch kasz: gryczanej i quinoa. Zimowe, bo obydwie kasze posiadają właściwości rozgrzewające. A gdy za oknem  pojawia się deszcz (śnieg), organizm naturalnie się przestraja na odmienny sposób odżywiania i jadamy wówczas produkty rozgrzewające i neutralne, unikając wychładzających.
Kasze są ważnym produktem zdrowej kuchni.
Kasza gryczana i quinoa -"złoto Inków" to skarbnica błonnika, witamin i składników mineralnych. Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z twarogiem bardzo nam smakowaly, ale te z dodatkiem quinoa są naprawdę pyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na około 50 pierogów:
2,5 szklanki mąki (1,5 szklamka pełnoziarnistej orkiszowej i 1 szklanka mąki pszennej 550)
około 1szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 szczypty soli
1 łyżka dobrego oleju
Składniki na farsz:
1 saszetka ugotowanej kaszy gryczanej
250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowałam większą porcję na śniadanie)
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz
1 łyżka smalcu + smalec ze skwarkami jako omasta

Wykonanie:
  • Ugotować obydwie kasze. Odcedzić. Przestudzić.
  • Składniki na ciasto pierogowe wyrobić w misie robota lub ręcznie. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i ciągliwe, by dało się łatwo formować i sklejać. Doskonale wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło.
  • Cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę zezłocić na 1 łyżce smalcu. Wymieszać z dwoma kaszami, jajkiem i przyprawami. Przyprawić intensywnie, by pierogi po ugotowaniu miały wyrazisty smak.
  • Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować kolejno na trzy cieniutkie placki. Nie odciętą cześć ciasta pozostawiać każdorazowo przykrytą ściereczką, by nie obsychało. Wykrawać kółka i nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju (nie będą się sklejać). Partiami wrzucać na gotujacą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
  • Podawać polane stopioną słoninką ze skwarkami. Do tego koniecznie kefir
                                                                     SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!