Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i quinoa

Pierogi „zimowe” z farszem z dwóch kasz: gryczanej i quinoa. Zimowe, bo obydwie kasze posiadają właściwości rozgrzewające. A gdy za oknem  pojawia się deszcz (śnieg), organizm naturalnie się przestraja na odmienny sposób odżywiania i jadamy wówczas produkty rozgrzewające i neutralne, unikając wychładzających.

Kasze są ważnym produktem zdrowej kuchni. Kasza gryczana i quinoa -„złoto Inków” to skarbnica błonnika, witamin i składników mineralnych.

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z twarogiem bardzo nam smakowały, ale te z dodatkiem quinoa są naprawdę pyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki na około 50 pierogów:

  • 2,5 szklanki mąki (1,5 szklanki pełnoziarnistej orkiszowej i 1 szklanka mąki pszennej 550)
  • około 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 szczypty soli
  • 1 łyżka dobrego oleju

Składniki na farsz:

  • 1 saszetka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowałam większą porcję na śniadanie)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka smalcu + smalec ze skwarkami jako omasta

Wykonanie:

  • Ugotować obydwie kasze. Odcedzić. Przestudzić.
  • Składniki na ciasto pierogowe wyrobić w misie robota lub ręcznie. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i ciągliwe, by dało się łatwo formować i sklejać. Doskonale wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło.
  • Cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę zezłocić na 1 łyżce smalcu. Wymieszać z dwoma kaszami, jajkiem i przyprawami. Przyprawić intensywnie, by pierogi po ugotowaniu miały wyrazisty smak.
  • Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować kolejno na trzy cieniutkie placki. Nie odciętą cześć ciasta pozostawiać każdorazowo przykrytą ściereczką, by nie obsychało. Wykrawać kółka i nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju (nie będą się sklejać). Partiami wrzucać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
  • Podawać polane stopioną słoninką ze skwarkami. Do tego koniecznie kefir

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *