Najlepsze na placki są ziemniaki o żółtym miąższu i te starsze, gdyż zawierają więcej skrobii. Właśnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas. Najsmaczniejsze są gorące, prosto z patelni.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz z młynka
olej do smażenia
do podania: śmietana lub jogurt i cukier
Wykonanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Możemy się posłużyć również robotem kuchennym, który tą niewdzięczną pracę wykona za nas. Kilo ziemniaków to jednak spora ilość do tarcia. Nadmiar wody, który zbierze się po odstaniu odlać, a osiadłą na dnie skrobię dodać do ciasta ziemniaczanego
- Dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni. Kłaść niewielkie porcje ciasta (1 pełna łyżka), spłaszczyć i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub jogurtem posypane cukrem. Ten wariant to mój ulubiony. Choć niektórzy uważają, że cukier i cebula wykluczają się smakowo. Może tak jest, ale nie w plackach ziemniaczanych. Świetne są również z musem jabłkowym. To z kolei ulubiony niemiecki dodatek do placków. Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym lub grzybowym też znajdzie wielu amatorów.
Życzę bardzo chrupiących placków!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!