Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce.
Ogromna oszczędność czasu.
Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziesz tutaj: klik
Skladniki na farsz pieczarkowy:
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)
1 łyżka masła ghee
bułka tarta - opcjonalnie
sól, pieprz
Wykonanie:
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku.
- Drobno pokroić pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj bułkę tartą
- Z przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.
- Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Okrasić skwarkami. Życzę smacznego!
10 komentarzy
Rewelacyjne,robiłam w cuisine companion (robot gotujący)całość wraz wyrobieniem ciasta zajeła mi 15 min.rodzina zachwycona :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! 15 minut? Też bym była zachwycona:) Niezłe ustrojstwo!
UsuńPodobnie robię z mięsem ale te też wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńZ mięsem też lubimy:)
Usuńjak zrobic farsz miesny
UsuńGotowane mięso z rosołu zmielić, intensywnie doprawić pieprzem, solą i dodać przysmażoną cebulką:)
UsuńA mieso mielone się nada
OdpowiedzUsuńJak najbardziej!
UsuńCzy można owe kluski zamrozić? Jeśli tak, to czy wcześniej je zagotować czy mrozić na "surowo"?
OdpowiedzUsuńTylko ugotowane:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!