Kluski śląskie z farszem pieczarkowym

Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze, niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce. Ogromna oszczędność czasu.

Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła ghee
  • bułka tarta — opcjonalnie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku.
  • Drobno pokroić pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj bułkę tartą
  • Z przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.
  • Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Okrasić skwarkami.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *