Makaroniki z marcepanem i makiem

Pierwsza niedziela adwentu za nami, a przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, ale również ciasteczkowe manewry kuchenne.

Przyznam szczerze, że nie przepadam za mozolnym wycinaniem ciasteczek, w składzie których znajduje się wiele masła, mąki i dużo, dużo cukru. Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spędzonych w kuchni i puste kalorie.
Makaroniki to co innego. Te słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowały mnie całkowicie. Makaroniki wywodzące się z Włoch i Francji z czasem zawładnęły niemal całą Europą i krajami arabskimi. Mimo dużych walorów smakowych i wysokich wartości odżywczych w Polsce nie są zbyt popularne, częściej spożywa się podobne do nich, ale tańsze w produkcji bezy.

Wartości odżywcze makaroników

Makaroniki są wysokoenergetyczne, ale mają sporo cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi:

  • białka
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy
  • witaminy, zwłaszcza E i z grupy B
  • liczne składniki mineralne: fosfor, siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź czy selen

Charakteryzują się tym, że zawierają bardzo małą ilość sodu, nie zawierają zupełnie cholesterolu (jeśli w ich składzie nie ma żółtek lub śmietany) i nie podwyższają cholesterolu we krwi, gdy nie ma w nich masła.

Ciastka, w których migdały zastąpiono orzechami, makiem, innymi nasionami lub płatkami owsianymi, są również bardzo cenne pod względem wartości odżywczych.

Mają też inną ważną zaletę, bo w smakowity sposób możemy spożytkować pozostałe po innych wypiekach białka. Nie wyrzucajcie nigdy białek, które pozostają w kuchni. Można ich nadmiar zawsze zamrozić i zużyć w odpowiednim momencie. Najsmaczniejsze i oczywiście najbardziej znane są niemieckie Zimtsterne. Do ich wykonania potrzeba jednak czasu i sporą dozę cierpliwości. Ja przedstawiam absolutnie najprostsze przesmaczne makaroniki, z którymi poradzą sobie najmniejsze nawet rączki. Bardzo polecam, bo są bardzo smaczne.

Składniki na 30 makaroników:

  • 2 białka jajek L
  • szczypta soli
  • 120 g brązowego cukru
  • 200 g marcepanu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 120 g maku
  • 30 sztuk opłatków (5 cm średnicy)

Wykonanie:

  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniacą pianę. Dodając po łyżce cukru ubijać dalej.
  • Marcepan zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Migdały, mak i marcepan ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać z ubitą pianą.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno opłatek koło opłatka, a na każdy po 1-ej kopiastej łyżeczce przygotowanego ciasta.
  • Blaszkę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut.
  • Studzić na kratce. Po upieczeniu można odłamać wystające kawałki opłatka.

 ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *