Marcepanki vel talarki marcepanowe

Dalszy ciąg ciasteczek adwentowych. Talarki marcepanowe lub marcepanki, jak nazywaliśmy je w domu były i są przez nas uwielbiane. Żadne pierniczki nie wytrzymywały z nimi konkurencji. Sama nie wiem, czy dlatego, że za piernikami nie przepadaliśmy (choć te sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubię), a ciasteczka były chowane, żeby przetrwały na świąteczny stół. Gdy zobaczyłam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantaler z oryginalnym marcepanem, zaraz musiałam wypróbować przepis. Byłam pewna, że będą jeszcze smaczniejsze od naszych „podrabianych” marcepanek. I co mnie spotkało? Rozczarowanie.

Owszem, bardzo smaczne, prostsze do przygotowania, zjedliśmy ze smakiem, ale rodzinny przepis jest o niebo lepszy. Także podaję dwa przepisy. Pierwszy przepis jest „na bogato” to znaczy z prawdziwą masą marcepanową. Jest dużo szybszy, bo wałkujemy gotową masę marcepanową. Drugi przepis pochodzi z rodzinnego kajecika i jest dużo bardziej pracochłonny, żeby wywałkować marcepan, najpierw musimy go sami przygotować.

W czasach siermiężnej komuny, gdy sklepy świeciły pustkami, a bakalie się dosłownie zdobywało, marcepan do ulubionych ciasteczek zastępowała masa macepanopodobna. Był to najzwyczajniejszy w świecie grysik, zagnieciony i rozwałkowany z cukrem pudrem oraz dodatkiem olejku migdałowego. Smak tych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia. Przy półkach pełnych rozmaitych marcepanowych cudów zachwycają swym smakiem do dziś. Ciasteczka bardzo polecam, bo są przepyszne.

I przepis — Marzipantaler

Składniki na kruche ciasto (50 ciasteczek):

  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g mielonych migdałów

Dodatkowo:

  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową

  • 70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)
  • 1 łyżki mleka
  • 2 łyżki amaretto lub rumu

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto z posiekanym, twardym masłem zagnieść dość szybko. Gdy jest ścisłe i gładkie uformować kulę, zawinąć  w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i przy pomocy foremki o średnicy 4-5 cm i wycinać ciasteczka. Można użyć foremek o dowolnych kształtach. Delikatnie przekładać (najlepiej na nożu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180° C 10-15 minut, do delikatnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
  • Każde ciasteczko posmarować cieniutko dżemem.
  • Marcepan zagnieść i rozwałkować na blacie wysypanym cukrem pudrem. Wycinać identyczne kształty i w takiej samej ilości jak spody z kruchego ciasta.
  • Na każde ciasteczko posmarowane dżemem nałożyć wycięty i dopasowany kształtem marcepan, lekko dociskając brzegi.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Każde ciasteczko posmarować polewą czekoladową i ułożyć na kratce do zastygnięcia polewy. Najlepiej zostawić je na całą noc. Gdy polewa całkowicie zastygnie przełożyć i przechowywać w zamkniętym naczyniu lub puszce. Smacznego!

Przepis II na rodzinne „fałszywe” marcepanki:

Przepis na kruche ciasto (około 70 ciasteczek):

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 300 g mąki
  • 2  całe jajka S
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa marcepanowa:

  • 250 g grysiku
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 olejek migdałowy
  • 2-3 łyżki amaretto lub starowinu

Polewa jak wyżej w przepisie I. Alkohol można opuścić, bo występuje już w masie marcepanowej i dodać samo mleko.

Wykonanie:

  • Wykonanie identyczne jak wyżej, w przepisie I. Różnica polega na wykonaniu własnej masy marcepanowej.
  • Cukier puder zmieszać z grysikiem i dodać posiekane twarde masło. Rozkruszyć w palcach, jak kruche ciasto do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodać olejek migdałowy i alkohol. Alkohol dodawać stopniowo, żeby masa nie była za wilgotna. Być może 2 łyżki wystarczą.  Zagnieść. Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan, dlatego najlepiej wałkować na blacie podsypanym cukrem pudrem bez odwracania placka. Wycinać kształty foremką i podważając nożem przenosić je na nożu i układać na upieczonych ciasteczkach posmarowanych dżemem. Posmarować polewą czekoladową. Na tą ilość ciasteczek trzeba zużyć około 150 g czekolady. Pozostawić do przeschnięcia.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *