Rozgrzewająca zupa z soczewicy i mleka kokosowego

SOCZEWICA jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy z grupy B, PP i beta-karoten. Obecne w niej wapń i fosfor to ważny budulec dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny, bowiem wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnoszeniu poziomu hemoglobiny. Dzięki sporej zawartości błonnika daje przyjemne uczucie sytości i znajduje zastosowanie w każdej diecie redukującej poziom tłuszczu i glukozy. Nasiona mają niski indeks glikemiczny, są zatem sprzymierzeńcem diety antycukrzycowej.

Soczewica korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na serce i krążenie, oraz obniża poziom cholesterolu.

Soczewica występuje w 3 kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. Każda z nich ma inne właściwości i trochę inaczej się gotuje. Najszybciej przygotowuje się soczewicę czerwoną, bo wystarczy około 15 minut. Warto pamiętać, by solić ją dopiero po ugotowaniu, gdyż wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie nasion, co wpłynie na walory smakowe.

Nic dziwnego, że przysłowiowa miska soczewicy coraz częściej gości na naszych stołach. To cenne urozmaicenie naszego pożywienia. W Niemczech zupa z soczewicy jest niezwykle popularna, na równi z kartoflanką to niemal zupy narodowe.

Zupa, którą przedstawiam, jest niezwykle prosta, pożywna i naprawdę smaczna. Dzięki dodatkowi imbiru silnie rozgrzewająca. Po ostatnich porządkowych pracach ogrodowych w tym roku uratowała mnie przed przeziębieniem. A tak nam smakowała, że robiłam ją dwa razy z rzędu. Naprawdę polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 por
  • 3 średnie marchewki
  • 40 g świeżego imbiru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 g czerwonej soczewicy (niecała szklanka)
  • 1-2 łyżeczki pasty curry
  • sól, pieprz
  • do przybrania — listki kolendry, szczypiorek

Wykonanie:

  • Wypłukać por i pokroić w 2 cm paski. Umytą, obraną marchew pokroić w krążki. Imbir obrać i pokroić w maleńką kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie.
  • Wszystkie przygotowane składniki umieścić w garnuszku i na średnim ogniu gotować 15-20 minut. Na końcu posolić. Smacznego!

Przepis pochodzi z magazynu”Meine Familie&Ich” 12/2013

Porcja to 180 kcal, zawiera 51 g węglowodanów, 12 g białka, 2 g tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *