Na stałe wpisała się w polską tradycję. Obowiązkowa pozycja świąteczna w każdym domu. Towarzyszy wszelakim uroczystościom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Nie ma też na nią jednego przepisu, każdy domowy kucharz ma swoją wersję. Odpowiednia ilość dobranych składników jest najlepszą gwarancją dobrego smaku.

Pamiętam, że jako dziecko byłam angażowana do krojenia warzyw na sałatkę, potem zastąpiła mnie córka. Tyle lat i nadal wszyscy ją uwielbiamy. Nie ma szans, by kiedykolwiek się znudziła.

Oto nasz przepis na najlepszą oczywiście sałatkę jarzynową.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • mała puszka zielonego groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • grzybki marynowane (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Warzywa wyszorować, umyć i ugotować w całości, w łupinach w nieosolonej wodzie. Wystudzić, po czym obrać ze skóry. Jajka ugotować na twardo (8 minut wkładając do zimnej wody). Wystudzić, obrać ze skorupek. Jabłka i cebulę obrać. Groszek i kukurydzę wypłukać z zalewy i dobrze odsączyć na sitku.
  • Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, posolić, doprawić pieprzem. Na koniec wymieszać z musztardą i majonezem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *