Świąteczny sernik pomarańczowy

Jeśli poszukujecie inspiracji do upieczenia świątecznego sernika, myślę, ten przepis położy kres Waszym poszukiwaniom. Proponuję sernik pomarańczowy, ale z nienarzucającym się aromatem pomarańczy, bo aromatyzowany sokiem ze świeżo wyciśniętych owoców i świeżo startą skórką. Dodatek kremu kokosowego sprawia, że jest nie tylko idealnie kremowy, ale znacząco podnosi jego walory zdrowotne.

Jak zdrowe jest mleko kokosowe, każdy wie. Dodanie do sernika kremu kokosowego jest świetną alternatywą dla śmietany kremówki, czy serka mascarpone. Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu, a kokos przyspieszy metabolizm, co przy świątecznym obciążeniu naszego układu trawiennego ma niebagatelne znaczenie. Sernik z dodatkiem tłustego, aksamitnego kremu z kokosa jest również niezwykle delikatny i aksamitny, z lekko wyczuwalnym egzotycznym posmakiem.

Spód sernika orzechowy z nutą piernika, a całość oblana polewą czekoladową. Wszystko to nadaje mu bardzo świątecznego charakteru. Sernik jest znakomity tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udziałem kokosu: sernik z mango, sernik z dynią oraz sernik truskawkowy. Bardzo polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki na spód:

  • 40 g sucharków (lub biszkoptów, czy herbatników)
  • 80 -100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 30 g masła – 2 łyżki
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (lub samego cynamonu)

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera  3 x mielonego
  • 180 g cukru/ksylitolu
  • 3 jajka L
  • 250 g kremu kokosowego (65%)
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy-125 ml
  • 1-2 łyżki likieru cointreau lub rumu
  • 3 łyżki mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 70-100 g czekolady (45 % kakao)
  • 3-4 łyżki mleka
  • Do ozdoby: smażona skórka pomarańczowa i cukier perłowy

Wykonanie:

  • Składniki na spód sernika wrzucić do kielicha blendera i drobno zmiksować. Powstałą masę, dokładnie uciskając wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz tortownicy posmarować masłem. Ostawić do lodówki do stężenia.
  • Wyszorować i sparzyć 2 pomarańcze. Zetrzeć skórkę i odłożyć. Wycisnąć sok.
  • Otworzyć puszkę mleka kokosowego nie mieszając jej zawartości. Do sernika użyć tylko górnej, białej, kremowej warstwy.
  • Ser wymieszać z cukrem, mąką, kremem kokosowym i na małych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać startą skórkę pomarańczową, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i likier.
  • Masę wylać na przygotowany spód. Włożyć foremkę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 90 minut.
    Po upieczeniu sernik będzie miał dobrze ścięte boki, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić stopniowo, najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem na kratce.
    Ten sposób pieczenia sprawia, że sernik podczas pieczenia nie rośnie, nie pęka i jest idealnie równy.
    Piekłam go w foremce o przekroju 20 cm, a foremka była wypełniona masą po same brzegi.
  • Przez noc sernik schłodzić w lodówce, aby się ustabilizował.
  • Następnego dnia rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Posmarować górę sernika. Udekorować skórką pomarańczową i cukrem perłowym. Ponownie schłodzić w lodówce, do zastygnięcia polewy.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *