Cebulaki białostockie

Ten specjał pochodzący z kuchni białostockich Żydów zawędrował do Nowego Jorku sto lat temu. Jeffrey Hamelman w swej piekarni w południowym Vermont wypiekał je każdej soboty i nie pamięta dnia, by bułeczki się nie sprzedały. Niepozorne ze wgłębieniem wypełnionym drobno pokrojoną cebulą, są pełne słodkiego cebulowego aromatu. Składniki banalne, a efekt nadzwyczajny.

To pierwszy z wypróbowanych przeze mnie przepisów mistrza ze świeżo nabytej książki Jeffreya Hamelmana  „Chleb”. Bułki są znakomite w smaku, niezwykle chrupiące, a w środku mięciutkie i pyszne. Piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam!

Składniki na 6 bułek:

  • 318 g mąki 550
  • 185 g wody
  • 5,5 g soli
  • 1,5 g drożdży instant
  • 1 cebula, bułka tarta
  • 1-2 łyżki sezamu lub maku — opcjonalnie

Wykonanie:

  • Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli. Mieszamy drobno posiekaną cebulę z bułką tartą. Bułka powinna stanowić 10 % wagi cebuli. Włożyć do zamkniętego pojemnika na kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • Składniki na ciasto wymieszać dokładnie na 1 prędkości robota, a następnie wyrabiać na 2 prędkości 5-6 minut, aż do wytworzenia glutenu. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na 6 części, każda o wadze 85 g, zaokrąglić ciasto i  ułożyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, a potem folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • W środek każdej bułeczki wcisnąć oba kciuki i utworzyć pośrodku zagłębienie, rozciągając je na boki, tak by powstał dookoła równy wałeczek. Średnica zagłębienia powinna wynosić 3-4 mm. Bułki posmarować przy pomocy pędzla wodą. W każde zagłębienie nałożyć po łyżeczce cebulowego farszu. Obsypać sezamem.
  • Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut. Cebulaki powinny się pięknie zrumienić. Zapach cebuli połączy się z bogatym zapachem pieczywa, głównie w zestawie ze świeżym masłem. Spożywanie ich na ciepło to prawdziwa uczta smaków. Zamiast sezamu można użyć maku.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *