Chili sin carne (z hiszp. chili bez mięsa), w odróżnieniu od chili con carne (chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Często występuje jako fast food w amerykańskich barach. Główne składniki to papryka, chili, cebula, czosnek, pomidory i mielona wołowina. Często dodaje się fasolę i kukurydzę. Przyprawia się dość intensywnie. Najczęściej podaje się z tortillą lub gotowanym ryżem. W wersji bezmięsnej wołowinę zastąpiła czarna soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian soczewicy i nie tylko pięknie wygląda, ale też zachowuje swój kształt po ugotowaniu.

Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimową porę, bo syci i rozgrzewa. Podane w połączeniu ze zbożami np. ryżem (uzyskamy wówczas kompletne białka) – idealna kombinacja dla wegetarian.

Czarna soczewica Beluga ma postać małych czarnych kuleczek, które upodobniają ją do kawioru Beluga (to najcenniejszy i najdroższy kawior na świecie otrzymywany ze stuletnich białych jesiotrów). Szczególnie ceniona w krajach Bliskiego Wschodu. W tych małych ziarenkach kryje się ogromna moc. Czarna soczewica zawiera w 100 g dużo białka -26 g, mało tłuszczu – 2 g i około 50 g węglowodanów, sporo kwasu foliowego, mnóstwo błonnika i minerałów, posiada niski indeks glikemiczny. Beluga jest bardzo sycąca i pyszna. Ze swoim atrakcyjnym wyglądem jest świetnym urozmaiceniem monotonnie wyglądających posiłków.

Składniki na 4 porcje:

  • 125 g soczewicy — Beluga
  • 1 duża puszka czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200-250 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała papryczka chili — opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • pół pęczka kolendry — opcjonalnie

Wykonanie:

  • Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i zalać podwójną ilością wrzącej wody. Gotować około 25 minut bez soli. Odcedzić.
  • Fasolę czerwoną wypłukać na sitku pod zimna wodą.
  • Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i przesmażyć na gorącym maśle.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli z czosnkiem, podsmażyć, zalać bulionem i dusić 6-8 minut.
  • Dodać soczewicę, fasolę, pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, cukier paprykę i pieprz. Dusić razem około 10 minut. Podawać przybrane listkami kolendry. Smacznego!

1 porcja to około 354 kcal. Zawiera 20 g białka, 10 g tłuszczu, 41 g węglowodanów i 20 g błonnika

Źródło: Apotheke Umschau -Dezember Heft

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *