W wesji bezmięsnej wołowinę zastąpiła czarna soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian soczewicy i nie tylko pięknie wygląda, ale też zachowuje swój ksztalt po ugotowaniu.
Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimowe porę, bo syci i rozgrzewa. Podane w połączeniu ze zbożami np. ryżem (uzyskamy wówczas kompletne białka) - idealna kombinacja dla wegetarian.
Składniki na 4 porcje:
125 g soczewicy - Beluga
1 duża puszka czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee lub oliwy
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych (240 g po odsączeniu)
2 łyżki przecieru pomidorowego
200-250 ml bulionu warzywnego
1 mała papryczka chili - opcjonalnie
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
1 łyżeczka soli
pół pęczka koledry-opcjonalnie
Wykonanie:
°Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i zalać podwójną ilością wrzącej wody. Gotować około 25 minut bez soli. Odcedzić.
°Fasolę czerwoną wypłukać na sitku pod zimna wodą.
°Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i przesmażyć na gorącym maśle.
°Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli z czosnkiem, podsmażyć, zalać bulionem i dusić 6-8 minut.
° Dodać soczewicę, fasolę, pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, cukier paprykę i pieprz. Dusić razem około 10 minut. Podawać przybrane listkami kolendry. Smacznego!
1 porcja to około 354 kcal. Zawiera 20 g białka, 10 g tłuszczu, 41 g węglowodanów i 20 g błonnika
Źródło : Apotheke Umschau -Dezember Heft
3 komentarzy
A gdzie taką soczewicę można dostać?
OdpowiedzUsuńW sklepach ze zdrową żywnością, z azjatyckimi specjałami lub w dobrze zaopatrzonych delikatesach:)
UsuńDziękuję ślicznie. Miłego dnia życzę ;)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!