Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Cudowny, słodki powrót do początku lat 90- tych. Właśnie w tym czasie to ciasto biło wszelkie rekordy popularności. Żadne imieniny nie mogły się bez niego obejść. Popularność rosła w gigantycznym tempie. „Biuściki” pod taką właśnie nazwą je zapamiętałam, wystarczy spojrzeć i wszystko wiadomo.

Gdy teraz po latach próbowałam odtworzyć przepis i przeszukiwałam internet, natknęłam się na bardzo podobne ciasto pod nazwą „cycki murzynki”. Ciasto zawierające jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy.

„Biuściki” to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i grubą warstwą polewy czekoladowej, nasączone alkoholem i wisienkami, również z alkoholu. Jest absolutnie obłędne w smaku. Nie znam osoby, której by ten smakołyk nie przypadł do gustu. Zniknęło błyskawicznie i właściwie już czekam na powtórkę.
Przepis jest trochę przydługi, ale wykonanie jest niezwykle proste. Bardzo polecam!

Ciasto składa się z blatu biszkoptowego, warstwy z dżemem jeżynowym, kremu budyniowego, warstwy z okrągłych biszkoptów i wisienek nasączonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.

Składniki na biszkopt: (blaszka 32 × 24 cm)

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. W trakcie ubijania porcjami dodawać cukier. Do piany białkowej dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Na koniec  lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w temperaturze 180°C  25 minut na jasnożółty kolor.
  • Studzić na kratce.

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła – 250 g
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

  • Ugotować budyń na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i ostudzić.
  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jednolitą, puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń nie przerywając ubijania, aż masa będzie pulchna i jednolita. Dodać alkohol.

Dodatkowo:

  • 4 czubate łyżki dżemu
  • okrągłe biszkopty
  • wiśnie namoczone w alkoholu
  • alkohol do nasączenia (wiśniówka, rum, spirytus)
  • polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady, 100-120 g śmietany kremówki

Wykończenie ciasta:

  • Wystudzony blat biszkoptowy posmarować dżemem.
  • Na warstwie dżemu rozsmarować krem budyniowy
  • Biszkopty maczać w ponczu (1/3 szklanki wody + 2 łyżki alkoholu) i układać na kremie. Na każdym biszkopcie ułożyć po 1 wisience.
  • Pozostał już ostatni etap, przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewa powinna być dosyć gęsta, a jednocześnie dać się łatwo nanieść na biszkopty.
  • Polać biszkopty polewą czekoladową i odczekać aż stężeje.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *