Cudowny, słodki powrót do początku lat 90- tych. Właśnie w tym czasie to ciasto biło wszelkie rekordy popularności. Żadne imieniny nie mogły się bez niego obejść. Popularność rosła w gigantycznym tempie. "Biuściki" pod taką właśnie nazwą je zapamiętałam, wystarczy spojrzeć i wszystko wiadomo.
Gdy teraz po latach próbowalam odtworzyć przepis i przeszukiwałam internet, natkęłam się na bardzo podobne ciasto pod nazwą "cycki murzynki". Ciasto zawierające jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy.
"Biuściki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i grubą warstwą polewy czekoladowej, nasączone alkoholem i wisienkami, również z alkoholu. Jest absolutnie obłędne w smaku. Nie znam osoby, której by ten smakołyk nie przypadł do gustu. Zniknęło blyskawicznie i właściwie już czekam na powtórkę.
Przepis jest trochę przydługi, ale wykonanie jest niezwykle proste. Bardzo polecam!
Ciasto składa się z blatu biszkoptowego, warstwy z dżemem jeżynowym, kremu budyniowego, warstwy z okrągłych biszkoptów i wisienek nasączonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.
4 jajka
1 szklanka mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
- Białka odzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. W trakcie ubijania porcjami dodawać cukier. Do piany białkowej dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Na koniec lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnożółty kolor.
- Studzić na kratce.
Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
1 kostka masła - 250g
500 ml mleka
4 łyżki cukru
2-3 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
- Ugotować budyń na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i ostudzić.
- Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jednolitą, puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń nie przerywając ubijania, aż masa będzie pulchna i jednolita. Dodać alkohol.
4 czubate łyżki dżemu
okrągłe biszkopty
wiśnie namoczone w alkoholu
alkohol do nasączenia (wiśniówka, rum, spirytus)
polewa czkoladowa: 150 g gorzkiej czekolady, 100-120 g śmietany kremówki
Wykończenie ciasta:
- Wystudzony blat biszkoptowy posmarować dżemem.
- Na warstwie dżemu rozsmarować krem budyniowy
- Biszkopty maczać w ponczu (1/3 szklanki wody + 2 łyżki alkoholu) i układać na kremie. Na każdym biszkopcie ułożyć po 1 wisience.
- Pozostał już ostatni etap, przygotowanie polewy czekoladowej.
- Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewa powinna być dosyć gęsta, a jednocześnie dać się łatwo nanieść na biszkopty.
- Polać biszkopty polewą czekoladową i odczekać aż stężeje.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!