Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewajacych zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.
Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.
Składniki:
1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
50-60 g błyskawicznych płatków owsianych
350-400 ml bulionu warzywnego
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
4 łyżki sezamu
1/4 łyżeczki kuminu- opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.
- Wyłożyć do miseczki i wystudzić.
- Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną piertuszkę. Masę odstawić na 5-10 minut .
- Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku. Życzę smacznego!
3 komentarzy
Właśnie zrobiłam i jestem w trakcie konsumowania ;D i jest naprawdę przepyszne! :)) aa to dopiero moja pierwsza przygoda z daniem z soczewicy ;) w każdym razie ten kto lubi się zdrowo odżywiać, doceni smak tejże potrawy. Pozdrawiam wszystkich Smakoszy! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,ze kotleciki smakowały ,też bardzo je lubię:) Pozdrowienia:)
Usuńta masa jest tak dobra już przed samym upieczeniem, że bałam się, że nie bede miała co smażyć ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!